Grad koji problematičnima plaća da budu dobri

Američki grad Richmond u Kaliforniji odlučio je isprobati novu taktiku u borbi protiv kriminala te plaćati potencijalnim prijestupnicima da ne upadaju u nevolje.

Godinama se Richmond borio s jednom od najvećih stopa ubojstava u SAD-u i potrošio milijune dolara na programe suzbijanja nasilja koji nisu profunkcionirali.

“Ako uvijek radite ono što ste uvijek radili, uvijek ćete dobiti ono što ste uvijek i dobijali”, kaže Andre Shumake, 56-godišnji baptistički svećenik čiji je sin ustrijeljen šest puta dok je vozio bicikl. “Vrijeme je da nešto napravimo drugačije”, zaključio je.

Konzultanti predložili rješenje

Richmond je unajmio konzultante koji su došli do neobične ideje – grad će plaćati problematičnim pojedincima kako bi se čuvali nevolja.

Nova strategija borbe protiv nasilja urodila je plodom. Čak 65 od 68 pojedinaca koji su ušli u program ostalo je živo nakon 47 mjeseci. Kad je 2007. uveden program, Richmond je bio deveti najopasniji grad u Americi, sa 47 ubojstava na 106.000 stanovnika. U 2013. godini zabilježen je najniži broj ubojstava u posljednje 33 godine te je broj ubijenih pao na 15.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr