EDI RAMA U SRBIJI

‘GOTOVO JE S MITOVIMA’: Albanski premijer stigao u Beograd pa poručio Srbima da je Kosovo neovisna država

Srbija mora priznati da je njena bivša pokrajina Kosovo neovisna država, rekao je albanski premijer Edi Rama u razgovoru za AFP u Beogradu, kamo je stigao u posjet.

Oni koji ne žele priznati njegovu neovisnost “i dalje se čvrsto drže mita (…) gotovo je s tim; Kosovo je država koju su priznale najveće svjetske sile”, “narod je tako odlučio”, rekao je Edi Rama koji se tijekom dana sastao sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

Napredovali odnosi Albanije i Srbije

Slične izjave koje su se čule prije dvije godine, tijekom prvog posjeta jednog predsjednika albanske vlade Srbiji u 68 godina, potaknule su oštar sukob dvojice čelnika, a Vučić je tada optužio Ramu za “provokaciju” i da želi “poniziti Srbe u Beogradu”.

“Reakcija je bila nevjerojatna” 2014., a danas otvoreno raspravljamo”, istaknuo je Rama.

Kosovo, bivša srbijanska pokrajina s većinskim albanskim stanovništvom, proglasilo je neovisnost 2008. nakon rata sa srbijanskim snagama 1998.-1999. Srbija koju podupire Moskva, nikada nije priznala tu neovisnost, ali jest stotinjak drugih zemalja.

NIKOLIĆ PORUČIO: ‘Srbija nikad neće u EU ako će biti uvjet da priznamo Kosovo’

Došao u Beograd predstaviti knjigu

Nakon izgreda u 2014. dvojica čelnika su se zbližila i Rama je u četvrtak spomenuo “dobre odnose” dviju zemalja.

“Na neki način, učinio je korake na koje se drugi prije njega nisu usudili ni pomisliti”, rekao je Edi Rama koji će u Beogradu predstaviti srpski prijevod svoje nedavno objavljene knjige “Kurban” (“Žrtva”) u kojoj iznosi svoja razmišljanja o Albaniji i svojoj političkoj karijeri. “Aleksandar Vučić me zamolio jedan primjerak s posvetom pa ću mu ga darovati”, kazao je.

ŽEŠĆE POBRKALI LONČIĆE: Srpske kladionice nude par Kosovo(Srbija)-Hrvatska u srpskom gradu Skadru

ALBANIA-SERBIA-DIPLOMACY

“Za Vučića je Kosovo još uvijek tabu”

Ipak “mislim da Srbija mora priznati Kosovo, za njeno dobro”, ali “za njega je to još zabranjena tema”.

U razgovoru za AFP 14. rujna i Aleksandar Vučić je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Ramom: “Obojica shvaćamo koji su interesi našeg naroda”. Srbijanski premijer je u priopćenju objavljenom u četvrtak opetovao da “razvoj odnosa dviju zemalja pridonosi stabilnosti u regiji”.

Edi Rama i Aleksandar Vučić trebaju se u petak ponovno sastati u Nišu na gospodarskom forumu.

MERKEL: Dobre su šanse da BiH, Srbija i Albanija postanu članice EU

Povratak na Net.hr