ZNA ŠTO PRIČA

GORBAČOV OTKRIO IZNIMNO UZNEMIRUJUĆE PROGNOZE: ‘Svijet je na vrlo opasnoj točki’

Posljednji vođa nekadašnjeg Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov danas je upozorio na činjenicu da je svijet ‘na opasnoj točki’, misleći pritom na sve jače tenzije između SAD-a i Rusije vezano uz temu rata u Siriji, prenosi AFP.

Odnos Moskve i Washingtona već je dulje na silaznoj putanji, još od početka sukoba u Ukrajini i ruske aneksije Krima. Nakon godina normalizacije njihov je odnos sad na razini kakva nije viđena od Hladnog rata. Posljednjih tjedana tenzije sve više rastu, nakon što su propali pregovori o prestanku sukoba u Siriji te nakon što su Amerikanci optužili Ruse za ratne zločine u Alepu, ali i hakerske napade na institucije u SAD-u.

ČOVJEK KOJI JE RAZMONTIRAO SOVJETSKI SAVEZ: Gorbačov je za jedne heroj, a za druge zločinac

Nema dogovora

Kremlj je na to odgovorio povlačenjem iz niza nuklearnih dogovora, među ostalima i dogovora po kojem su SAD i Rusija trebali uništiti velike zalihe plutonija koji se može koristiti u proizvodnji nuklearnog oružja.

Rusi su pak u Siriji dodatno pojačali svoju prisutnost, postavivši u toj zemlji napredne raketne sustave S-300 i S-4” u bazi Tartus. Također se ne obaziru na prekide vatre, nego uporno bombardiraju pobunjenike, pri čemu često stradavaju nedužni civili.

Gorbačov, sada u 86. godini, u izjavi za rusku agenciju RIA Novosti izrazio je zabrinutost zbog sve napetijih donosa Rusije i SAD-a.

‘OVO JE POVIJESNA ODLUKA’: NATO šalje četiri multinacionalne bojne na granicu s Rusijom!

‘Ovo mora prestati’

‘Mislim da je svijet dosegnuo opasnu točku. Ne želim davati neke konkretne preporuke, ali želim reći da ovo mora prestati. Moramo obnoviti dijalog. To što smo prestali razgovarati je najgora pogreška’, rekao je Gorbačov, za čijeg je mandata počelo zatopljavanje odnosa sa Zapadom.

‘Važno je vratiti se glavnim prioritetima. A to su nuklearno razoružanje, borba protiv terorizma i prevencija ekološke katastrofe. U usporedbi s tim izazovima, sve ostalo je nevažno’, zaključio je Gorbačov.

Povratak na Net.hr