ŠOK U SRBIJI

GODINAMA NIJE PRIMIO PLAĆU: Izbacili ga iz autobusa jer nije imao novca za kartu, došao na posao i objesio se zbog bijede

Radnik tvornice “Goša” iz Smederevske Palanke objesio se u pogonu jer više nije mogao izdržati neimaštinu. Godinama nije primao plaću, poslodavac mu nije uplaćivao mirovinsko i zdravstveno, a kod kuće je imao bolesnog sina i nepokretnu majku.

Radnik Tvornice šinskih vozila Goša u Smederevskoj Palanci Dragan Mladenović (56) u četvrtak je pronađen mrtav na radnom mjestu. Objesio se jer više nije mogao trpjeti život u neimaštini. Prema riječima njegovih kolega, dotuklo ga je što ne može pomoći bolesnom sinu i majci.

Ne primaju plaću godinama

Dragan se dan ranije nije vratio s posla kući u Veliku Planu pa su ga kolege kad su stigle u tvornicu odlučile zvati na mobitel. Kad su čuli da mobitel zvoni u pogonu i pronašli ga odlučili su potražiti i 56-godišnjaka. Našli su ga na strojarskom odjelu, mjestu gde je odlučio skratiti svoje višegodišnje muke.

“Ljudi, mi ne primamo plaće godinama, primamo neku mizeriju, 20, 30 posto i to kad-kad. Ovakvo nešto se, na žalost, moglo očekivati. Dragan je sam brinuo o bolesnom sinu otkad mu je žena umrla prije 13-14 godina, i o bolesnoj majci, a i njega je zdravlje napustilo. A para niotkuda! Pa tko će to izdržati?”, kaže jedan od radnika koji su se okupili ispred ureda Uprave. Njegove kolege dodaju kako godinama nemaju plaćeno ni mirovinsko ni zdravstveno.

Direktor ‘zbrisao’ u pratnji policije

“Nećemo im ništa, ne moraju bježati… Tražimo samo odgovor, je li se ovako nešto moralo dogoditi da javnost sazna za naše stradanje i mučenje s njima”, komentira još jedan radnik za Blic.

Slovak Ivan Heimšild, direktor tvrtke koja je privatizirana 2007. godine, nije ih pričekao. U pratnji policije, koja je bila u tvornici zbog očevida, napustio je tvrtku dok su se radnici okupljali. Njegovi suradnici su rekli da je otišao u Beograd, na sastanak, kako bi pregovarao u ministarstvima o reprogramu dugova te pronašao novac za isplatu barem jedne plaće.

U međuvremenu predsjednik Samostalnog sindikata Milorad Miloradović kaže: “Stigli smo dotle da čovjeka s 35 godina staža, dobrog radnika, izbacuju iz autobusa jer nema za platiti kartu kako bi došao na posao. Jedini obrok mu je bio ovaj u tvornici, a kod kuće bolesno dijete i majka. Netko za ovo mora odgovarati”.

Povratak na Net.hr