ZARAŽENO 20 DJECE

GLOBALNO POVLAČENJE HRANE ZA BEBE: Francuski div povlači gotovo 7000 tona proizvoda zbog straha od salmonele

U Lactalisu pretpostavljaju da je izvor zaraze komora za sušenje u tvornici u Craonu na sjeverozapadu Francuske, a zbog toga se povlači na tisuće tona prearađenih proizvoda.

Francuski proizvođač dječje hrane Lactalis naredio je globalno povlačenje velike količine hrane za dojenčad s međunarodnih tržišta zbog straha od zagađenja salmonelom nakon što se u Francuskoj razboljelo 26 djece, piše BBC.

Pretpostavlja se da je riječ o oko 7000 tona proizvoda, a iz Lactalisa napominju da kompanija povlači proizvode s matičnog francuskog tržišta kao i one izvezene u Britaniju, Kinu, Pakistan, Bangladeš i Sudan.

20 oboljelih

Sumnje u zarazu pojavile su se početkom mjeseca kada je prijavljeno 20 slučajeva oboljenja kod djece mlađe od šest godina. Iz ministarstva gospodarstva priopćili su da mjere koje je Lactalis poduzeo od 2. prosinca “nisu dovoljne da se upravlja rizikom zagađenja” i da je nužan opsežniji opoziv proizvoda. Iz francuskog ministarstva također napominju da bi razmjeri zagađenja dojenačke hrane salmonelom mogli biti veći.

U Lactalisu pretpostavljaju da je izvor zaraze komora za sušenje u tvornici u Craonu na sjeverozapadu Francuske. Stoga se s tržišta povlače svi proizvodi proizvedeni u toj tvornici od 15. veljače, a, kako je naglasio glasnogovornik kompanije, poduzimaju i nove preventivne mjere dezinfekcije svih strojeva.

Nema prijavljenih zaraza u inozemstvu

U izjavi za medije glasnogovornik Michel Nalet kazao je i kako zasada nema poznatih slučajeva zaraze i oboljelih izvan Francuske. Lactalis spada među najveće proizvođače mliječnih proizvoda u svijetu. Prodaju dojenačku hranu u pakiranjima u rasponu od 350 do 950 grama koja se u svijetu prodaje pod brendovima Milumel, Picot i Celi.

Bakterije salmonele mogu uzrokovati trovanja hranom, a simptomi uključuju proljev, grčeve u trbuhu i povraćanje. Ovo nije prvi put da se industrija dječje hrane našla u ovakvim problemima. Šest beba umrlo je, a oko 300.000 ljudi oboljelo 2008. godine nakon što su kineski proizvođači dodali industrijski kemijski melamin u svoje mlijeko u prahu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr