MRAČNA PROGNOZA

GLAVNI ARHITEKT EUROPSKE VALUTE TVRDI: ‘Euro je kuća od karata i uskoro će se urušiti!’

Profesor Otmar Issing, glavni arhitekt zajedničke europske valute, tvrdi da je Europska središnja banka izdala načela projekta eura spašavajući 2008. godine Grčku od bankrota.

“U sadašnjem obliku euro je neupotrebljiva valuta izložena velikom riziku od propasti”, kazao je prof. Issing, piše Independent.

Projekt je od početka krenuo krivo

Issing je bivši glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) i jedan od glavnih kreatora jedinstvene europske valute. Sada pak upozorava da ona ne može opstati u postojećem obliku.

On smatra da je ECB postala ‘opasno prenapregnuta’ pokušavajući upravljati s 19 različitih gospodarstava koja koriste zajedničku valutu.

“Jednog dana ta će se kuća od karata urušiti”, kazao je Issing misleći na opstanak eura.

Po njegovom mišljenju, eksperiment s eurom krenuo je krivo već od uvođenja 2002. godine, a glavnim krivcem za to smatra politiku različitih regija Europe.

KRAJ EUROPE KAKVU ZNAMO? Pet problema koji mogu dovesti do potpunog sloma Europske unije

Ništa bez političkog jedinstva

“Realno govoreći, euro je zapeo u blatu u kojem se davi od jedne do druge krize. Teško je predvidjeti koliko dugo će to trajati, ali beskrajno ne može ići “, kazao je.

On smatra da je ECB učinio kobnu grešku kada se suglasio sa spašavanjem država poput Irske ili Grčke od bankrota.

Fiskalni problemi Unije, smatra on, ne mogu biti riješeni bez političkog jedinstva, a mala je vjerojatnost da se ono postigne.

Issing smatra da je Grčku svojedobno trebalo prisiliti da napusti euro te joj ponuditi izdašnu potporu kako bi obnovila svoju prijašnju valutu, drahmu.

JUNCKER: Ukidanje Schengena značio bi kraj eura i porast nezaposlenosti u Europi

Povratak na Net.hr