Tko je sad u kavezu

GLADNI ZATOČITELJI: Polarni medvjedi “zarobili” meteorologe u Rusiji i ne mrdaju

Pet odraslih polarnih medvjeda zarobilo je tim arktičkih metereologa u izoliranom području sjeverne Rusije. Metereolog i inžinjer trenutno su zarobljeni u metereološkoj stanici Fjodorov na otoku Vajgač u sjevernoj Rusiji i nemaju načina otjerati medvjede nakon što ih nisu uspjeli preplašiti signalnom raketom.

Jedan od zatočenih rekao je da medvjedi spavaju pored postaje te kako su vidljivo agresivni, čak napadaju i jedan drugoga.

Znanstvenici bi trebali napuštati postaju barem dva puta dnevno kako bi vršili mjerenja u moru, ali medvjedi ih spriječavanju u vršenju tog zadatka.

Zarobljeni metereolog izjavio je ruskom ogranku Svjetskog fonda za prirodu (WWF) da su ispalili tri signalne rakete prema medvjedima ali se oni “nisu čak niti uplašili”.

Oko postaje nema ograde koja bi medvjede držala podalje stanice

WWF-ova Medvjeđa patrola objavila je kako su u kontaktu s osobljem metereološke stanice, te da pripremaju službeni zahtjev Ministarstvu prirodnih izvora i ekologije ruske federacije da osigura znanstvenicima nužnu opremu kako bi mogli uplašiti polarne medvjede i otjerati ih.

Polarni medvjedi naseljavaju rusku arktički obalu od lučkog grada Murmanska na sjeverozapadu do poluotoka Čukotka na ruskom Dalekom istoku.

Znog ograničene interakcije s ljudima, gladni polarni medvjedi mogu biti izuzetno nepredvidljivi, a bilo je i slučajeva da su napadali ljude, piše Independent.

 

Povratak na Net.hr