OČAJ

GLAD POD CRVENIM FENJERIMA: Pandemija ugrozila seksualne radnice: ‘Ako se ovo nastavi, ostaje mi samo jedno – samoubojstvo’

Oštre mjere izolacije u Indiji ostavile su milijune nadničara bez prihoda, ali posebno su ugrožene seksualne radnice. Tisuće njih već gladuju i strahuju da dugo neće moći ništa zaraditi

Neha (pravo ime poznato redakciji) ima 23 godine, radi u Delhiju dok joj cijela obitelj živi na sjeveru Indije. Ova seksualna radnica jedina u porodici zarađuje i tako plaća školu za mlađeg brata i sestru, kao i liječenje bolesne majke. Obitelj ne zna čime se Neha bavi, misle da radi u nekoj maloj trgovačkoj firmi, piše Deutsche Welle.

Mjere koje je indijska vlast uvela u borbi protiv pandemije – zemlja je praktički potpuno zaustavljena – ostavile su Nehu bez ikakvih prihoda. “Ako se ova situacija nastavi, meni će ostati samo jedna opcija: samoubojstvo”, rekla je Neha za DW u telefonskom razgovoru.

Njezin stanodavac joj nije naplatio stanarinu za travanj, ali će u svibnju morati platiti, i to s kamatom. “Kako ću to izvesti? Nemam pojma”, kaže Neha.

Gladne u Delhiju

Desetine tisuća seksualnih radnica širom Indije se suočavaju s istim problemom. Prema procjenama, oko 5000 devojaka rade kao prostitutke na širem području Delhija. Mnoge iznajmljuju sobe širom grada, a njih oko 1500 radi u četvrti crvenih fenjera. Rad im je sada zabranjen.

“Prikupljamo novac za seksualne radnice. Mnogi ljudi su se javili kako bi nam pomogli”, kaže Anurang Garg iz humanitarne organizacije Kat Kata. “Za sada smo se pobrinuli za oko 800 seksualnih radnica, ali ono što smo prikupili je dovoljno samo za nekoliko dana.”

Amit Kumar, direktor Mreže seksualnih radnica, rekao je za DW da su se mnoge djevojke vratile u rodna sela zbog trenutačne situacije. One koje su ostale u metropolama poput Delhija imat će velike probleme.

“Mnoge od njih nemaju što za jesti”, kaže on. “Vlada je osigurala neku pomoć za radnike koji su ostali bez posla, ali ništa posebno za seksualne radnice.”

Svi nadničari u problemu

Za oko 1,3 milijarde Indijaca su trenutačno na snazi trotjedne mjere izolacije koje su započele 25. ožujka. Ograničeno je napuštanje kuće, samo najnužnije privredne djelatnosti se još smiju obavljati.

U međuvremenu su vlasti najavile da će produljiti lockdown najmanje do kraja travnja. To bi moglo imati pogubne posljedice prije svega za nadničare i neformalno zaposlene.

U Indiji, gdje je prostitucija nelegalna, su seksualne radnice ionako izložene žestokoj diskriminaciji. Čak i ako se pandemija primiri, strah i mjere tjelesne distance će imati utjecaja na njihov posao.

“Morat će čekati barem mjesec dana nakon ukidanja mjera kako bi bile sigurne. Jer veća je šansa da se virus prenosi po bordelima”, kaže Mahasveta Mikherje iz nevladine organizacije Durbar. Ona traži od vlasti da pomognu seksualnim radnicama, kako bi nekako preživjele ovu krizu.

Situaciju oko koronavirusa iz minute u minutu možete pratiti OVDJE

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr