NEVJEROJATNA SUMA

GEORGE SOROS POSTAO JEDAN OD NAJVEĆIH DONATORA U POVIJESTI: Otkriveno koliko je uplatio za ‘demokraciju’

Milijarder George Soros u proteklih je nekoliko godina uplatio 18 milijardi dolara u Zakladu za otvoreno društvo čime je ta organizacija postala drugo najveće filantropsko društvo u Sjedinjenim Američkim Državama, te se nalazi na popisu odmah iza Zaklade Billa i Melinde Gates.

Zbog iznosa koji je Soros uplatio na račun projekta Otvoreno društvo postao je jednim od najvećih individualnih donatora jednoj organizaciji ikada u povijesti.

‘Ovaj će podatak pozicionirati Sorosa, najvećeg sponzora američke Demokratske stranke, koji je dežurna meta konzervativnih kritičara, u samo središte društvenih i političkih debata u SAD- u’, piše New York Times. 

Zakladu za otvoreno društvo George Soros je osnovao prije pre više od 30 godina s ciljem promocije demokracije i ljudskih prava u više od 120 država.

U posljednjih nekoliko godina američki milijarder mađarskog podrijetla financirao je borbu protiv ebole, kao i brojne inicijative za sprječavanje zločina iz mržnje nakon  izbora u SAD-u 2016. godine, za što je izdvojio oko deset milijuna dolara.

MRZE GA PUTIN, TRUMPOV SAVJETNIK I BROJNI TEORETIČARI ZAVJERA: Tko se boji multimilijardera Sorosa?

George Soros neprijatelj br.1

Od Kremlja preko Skoplja do Washingtona, nacionalistima diljem svijeta taj 86-godišnji multimilijarder mađarskog i židovskog podrijetla javni je neprijatelj broj jedan.

Optužuju ga da je podržao državni udar u Makedoniji, sponzorirao prosvjede u Mađarskoj, orkestrirao izbjegličku krizu u Europi. Sve većem broju državnika s autoritarnim namjerama američki financijaš George Soros dežurni je krivac za sve.

Po Forbesu on je 29. najbogatiji čovjek na svijetu, a njegovo Otvoreno društvo krivo je, tvrde Sorosevi neprijatelji s desnice, za nametanje liberalne, multikultularne agende u politici. U Poljskoj, koja ga je svojedobno odlikovala najvišim civilnim priznanjem, neki ga optužuju da je državni neprijatelj koji želi zatrti poljski suverenitet.

SOROSEVI DOKUMENTI PROCURILI U JAVNOST: Otkrivaju što je sve financirao u Hrvatskoj i s kojim ciljem

Rođen u Budimpešti 1930. godine, Soros je preživio i nacističku i sovjetsku okupaciju prije nego što se preselio u Sjedinjene Države, gdje je stvorio bogatstvo investicijskim ‘hedge’ fondovima.

Ali njegovo poslovanje, kao i mnogih drugih s Wall Streeta, nije bez kontroverzi.

Godine 1992. postao je poznat kao čovjek koji je slomio englesku nacionalnu banku agresivnim valutnim špekulacijama. Funta je toliko izgubila na vrijednosti da je izbačena s europskih tečajnih lista.

Optužuju ga i za azijsku financijsku krizu 1997., kada su slomljene brojne tajlandske i malezijske banke. Prije 15 godina osuđen je u Francuskoj zbog trgovanja povlaštenim informacijama. Kažnjen je s milijun eura globe.

Povratak na Net.hr