PRESUDA KRVNIKU

GENERAL KOJI JE VODIO UN-OVE SNAGE U SARAJEVU ZAPREPAŠTEN: ‘Trebalo im je šest godina da osude Mladića? Pa imali su pregršt dokaza…’

Umirovljeni kanadski general-bojnik koji je predvodio UN-ove snage na području Sarajeva za za vrijeme rat pohvalio je presudu Međunarodnog suda koji je osudio bivšeg generala Bosanskih Srba, generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i ostalih zločina protiv čovječnosti.

Lewis MacKenzie, koji se s Mladićem susreo nekoliko puta za vrijeme predvođenja mirovnih misija na području Bosne i Hercegovine, kazao je kako je ‘zaprepašten’ što je bilo potrebno čak šest godina da se čovjeka, kojeg se još za trajanja rata nazivali ‘Mesarem Bosne’, osudi.

HRVAT KOJI JE STRIJELJAO CIVILE ZA MLADIĆA PA SVE PRIZNAO: Zbog grižnje savjesti postao je ključni svjedok zločina u Srebrenici

MacKenzie je kazao i kako činjenica da je trebalo toliko dugo da ga se osudi ‘nije veliki uspjeh’ UN-ovog jugoslavenskog tribunala za ratne zločine.

Dodao je i kako vjeruje da postoji dovoljno dokaza da se Mladića izruči odmah nakon što je zarobljen u Srbiji u svibnju 2011. godine, piše CTV News.

Sukob koji je u bivšoj Jugoslaviji izbio netom nakon raspada zemlje, početkom 1990-ih, zabilježio je najgore zločine koji su se dogodili u Bosni i čitavoj regiji.

Ratko Mladić jučer je nepravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u BiH.

Vijeće ga je oslobodilo krivnje za točku optužnice u kojoj ga se teretilo za genocid u nekoliko općina istočne BiH jer je zaključilo da počinjeni zločini nisu imali obilježje genocida.

Proglašen je krivim po svim ostalim točkama optužnice.

Mladić izricanje presude prati iz pokrajnje prostorije pošto je iz sudnice izbačen jer je ometao postupak.

Povratak na Net.hr