NAKON PRESUDE

GDJE ĆE MLADIĆ ODSLUŽITI DOŽIVOTNU KAZNU? Srpski mediji pišu o četiri scenarija za ‘balkanskog krvnika’…

Nakon jučerašnje presude kojom je raspravno vijeće Haškoga suda proglasilo zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora, postavlja se pitanje gdje će Mladić odslužiti svoju doživotnu robiju.

Ako presudu tribunal potvrdi, postoje četiti mogućnosti, to jest, lokacije na kojima će Mladić služiti kaznu, piše srpski Blic.

PRAVDA NAPOKON DOSTIGLA KRVNIKA: Ratko Mladić proglašen krivim za genocid u Srebrenici, dobio doživotnu kaznu zatvora!

Prva mogućnost: Haška ćelija u kojoj je bio i do sada

Iako nisu sva četiri scenarija jednako realna, svi su mogući, posebice ako se u obzir uzme narušeno zdravlje osuđenog Mladića i ranije slučajeve u kojma je Haški sud dopuštao osuđenicima odsluženje kazne i izvan Nizozemske.

Prva je mogućnost ipak ćelija u Haagu. U slučaju da Mladić ne isposluje izlazak iz Haaga, smrt će dočekati u haškoj ćeliji, istoj onoj u kojoj je već šest godina, otkako je uhićen. Ta je mogućnost najvjerojatnija. Upravo zbog činjenice da se godinama skrivao, mala je vjerojatnost da će mu Tribunal odobriti odsluženje kazne na nekoj drugoj lokaciji.

Druga opcija: Liječenje u srpskoj bolnici

Druga je mogućnost da zbog narušenog zdravlja Mladić svoju kaznu odsluži u srpskoj bolnici. Već je jučer srbijanska ministrica pravosuđa Nela Kuburović rekla da tamošnja vlada pruža jamstva za njegovo liječenje u Srbiji, što podrazumijeva da se Mladića radi liječenja pusti na privremenu slobodu ako u tom slučaju jamči da neće pobjeći.

Treći scenarij: Pomoć Rusije

Treći scenarij koji spominje Blic je taj da bi Mladić mogao otići u Rusiju. Ta je država ranije ove godine priopćila Haagu da je spremna pružiti Ratku Mladiću smještaj i medicinski tretman, nakon kojeg bi mu bio osiguran povratak u Haag. Haag je taj prijedlog odbacio, no ne zna se bi li se ta odluka mogla promijeniti.

Četvrta mogućnost: Kao Biljana Plavšić

Skandinavski komfor također je jedna od mogućnosti za Ratka Mladića, ako se u obzir uzme slučaj Biljane Plavšić, koja je 2003. osuđena na 11 godina zatvora za progone nesrpskog stanovništva tijekom rata u BiH, nakon što je priznala krivnju za dio optužnice, što ju je oslobodilo od ostalih točaka optužnice, primjerice, za genocid. Njoj je nakon presude, na vlastiti zahtjev, odobreno da kaznu odsluži u švedskom zatvoru Hinsenbergu. Zbog priznanja zločina, poznih godina i narušenog zdravlja sud joj je izašao u susret.

Povratak na Net.hr