KANDIDAT DESNICE

‘FRANCUSKI THATCHER’: Može li ovaj čovjek na predsjedničkim izborima pobijediti Marine Le Pen?

Francuski konzervativci odabrali su Francoisa Fillona za svog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima koji će se održati iduće godine.

U drugom je krugu predizbora Fillon lako pobijedio gradonačelnika Bordeauxa Alaina Juppea. Dobio je 66 posto glasova.

U finalu bi se mogao suočiti s Marine Le Pen

‘Pobjeda je moja. To je značajna pobjeda izgrađena na vjeri’, rekao je Fillon nakon objave rezultata.

‘Imamo sve preduvjete da budemo moderna, suverena nacija u vrhu Europe’, dodao je Fillon, koji bi se na predsjedničkim izborima mogao suočiti s čelnicom krajnje desnice, Nacionalne Fronte, Marine Le Pen. Očekuje se da bi upravo ona mogla sa scene maknuti Socijalističku stranku koja je u Francuskoj na vlasti od 2012. pod vodstvom sadašnjeg predsjednika Francoisa Hollandea, čija popularnost znatno opada.

FRANCE-EU-PARLIAMENT-VOTE
Marine Le PenFoto: FREDERICK FLORIN/AFP

‘Ovaj je predsjednički mandat bio patetičan. Vrijeme je da to okončamo i počnemo napredovati onako kako nismo u posljednih 30 godina’, rekao je Fillon kritizirajući Hollandea, piše CNN.

Rezanje javne potrošnje, ukidanje poreza na bogatstvo i smanjivanje broja imigranata

62-godišnji Fillon je pravnik, a između 2007. i 2012., dok je predsjednik bio Nicolas Sarkozy, obnašao je dužnost premijera. Ovaj je socijalni konzervativac već govorio o ukidanju 35-satnog radnog tjedna u Francuskoj  i obračunavanju s moćnim sindikatima u zemlji. Govorio je i o rezanju javne potrošnje, ukidanju poreza na bogatstvo, smanjiavnju imigracija i ulaganju milijardi u sigurnost, obranu i pravosuđe.

Čvrstu ruku kada je riječ o imigraciji podupire i Le Pen, čiji je antieuropski stav među francuskim glasačima stekao popularnost. U prošlotjednom intervjuu za CNN, rekla je da ju je pobjeda Donalda Trumpa u SAD-u ohrabrila.

‘Francuzi su shvatili da mogu dobiti što žele, samo ako se pokrenu’, rekla je Le Pen.

Nagli rast Fillona

Prije samo mjesec dana, Fillona se nije smatralo vjerojatnim kandidatom za predsjednika, no birače je pridobio nastupima u televizijskim debatama.

Prema anketama je uglavnom bio na trećem mjestu, no čini se da je većinu glasova osvojio govorima o borbi protiv islamskog terorizma i ISIS-a te nakon objave knjige pod naslovom ‘Poraz islamističkog totalitarizma’.

FRANCE-POLITICS-FILLON-PARTY-LR
Francois FillonFoto: JEAN-FRANCOIS MONIER/AFP

20 studenog, u prvom krugu predizbora, Fillon je naglo skočio. Dobio je 44,1% glasova, dok je Alain Juppe dobio 28,6% glasova, a bivši predsjednik Nicolas Sarkozy bio je tek na trećem mjestu s 20,6% glasova, što ga je eliminiralou utrci za francuskog predsjednika.

Francuske novine ‘Liberation’ u ovotjednom izdanju na naslovnici su objavile fotografiju na kojoj su kombinirali lice Fillona i Margaret Thatcher, za što ih je zasigurno inspirirao njegov govor o sindikatima i zalaganje za ukidanje 500.000 radnih mjesta u državnim službama, prenosi CNN.

Katolik iz Le Mansa, grada u sjeverozapadnoj Francuskoj, Fillon simbolizira tradicionalnu provincijsku desnicu. Fillon je otac petero djece, a živi sa suprugom Penelope, inače Velšankom.

Njegov glavni rival Juppe također je bivši premijer, a tu je funkciju obnašao tijekom predsjedništva Jacquesa Chiraca.

Povratak na Net.hr