NOVI ZAKON

FRANCUSKI RADNICI SE IZBORILI ZA ‘PRAVO NA ISKLJUČENJE’: Od sada više neće morati biti dostupni i nakon radnog vremena

Od prvog će siječnja radnici u Francuskoj imati pravo ‘isključiti se’ s poslovne e-pošte kada nisu na poslu. To su pravo izborili nakon što je velik umor i iscrpljenost među zaposlenicima privukao pažnju vlasti, piše The Independent.

Novi zakon prisilit će francuske kompanije da svojim radnicima daju pravo ignoriranje poslovnih e-mailova izvan radnog vremena. To pravilo počinje vrijediti od sutra.

Pravo na isključenje nakon službenog radnog vremena

Velik broj radnih sati i izvan službenog 35-satnog radnog tjedna u Francuskoj doveo je predstavnike Ministarstva rada do zaključka da je potrebno zakonom zaštititi privatni život zaposlenika.

Pravo na ‘isključenje’, jedno od prvih takvih u svijetu, primorat će tvrtke koje zapošljavaju više od 50 osoba, na niz mjera kada je riječ o radu izvan službenog radnog vremena.

She has too much work recently

Ako se dogovor ne postigne, tvrtke će morati sastaviti određenu povelju o nekažnjavanju kojom će odrediti broj sati tijekom večeri ili vikenda, kada zaposlenici neće biti obavezni slati ili odgovarati na e-mailove.

Prekomjerno korištenje pametnih telefona krivi se za sve veći broj premorenih i neispavanih zaposlenika, od kojih većina ne zna kada im zakon zapravo dopušta ‘isključenje’.

Radnički sindikati zadovoljni

Moćni radnički sindikati u Francuskoj s odobravanjem su dočekali ovaj zakon. I oni su smatrali da je korištenje pametnih telefona izvan 35-satnog radnog vremena krivo za prevelik umor.

Xavier Zunigo, francuski stručnjak za rad rekao je da očekuje da će tvrtke iskoristiti to pravo isključenja kao zaštitnu mjeru.

Hand typing on phone

‘Istovremeno, radnici ne žele izgubiti autonomiju i fleksibilnost koju im daju digitalni uređaji’, dodaje Zunigo.

Tu je mjeru uvela ministrica rada Myrian El Khomri koja je u rujnu izdala izvješće o zdravstvenom utjecaju pretjeranog rada na mnogim radnim mjestima.

 

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr