VELIKI PROJEKT

FRANCUSKA I ITALIJA ZA ŽELJEZNIČKU PRUGU KROZ ALPE: Kreće se u završnu fazu povezivanja Lyona i Torina

Francuska i Italija su danas ponovo potvrdile svoju ambiciju za izgradnju brzog željezničkog pravca kroz Alpe, poručivši da će dovršiti više milijardi eura vrijedan projekt povezivanja Lyona i Torina koji je bio u zastoju od ustoličenja Emannuela Macrona za francuskog predsjednika.

Na summitu Macrona i talijanskog premijera Paola Gentilonija u Lyonu, dvojica čelnika su se složila da je ta željeznica od “strateške važnosti” te su uputili kritike na račun bilateralne suradnje i transeuropske transportne mreže.

“Dvije države ističu da su preliminarni radovi završeni i da se kreće u završnu fazu izgradnje, tj. na kopanje glavnog tunela”, stoji u zajedničkoj izjavi.

Ključni dio 270 kilometara duge brze željezničke linije koja spaja treći po veličini francuski grad s četvrtim po veličini talijanskim gradom čini 57 kilometara dugi tunel ispod Alpa.

Predviđeni troškovi iznose više od 25 milijardi eura. Taj projekt s obje strane Alpa već godinama osporavaju ekolozi koji ga drže prekomjernim u odnosu na promet.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr