FOTO: Španjolska ima novog kralja!

Felipe VI. Burbonski, novi španjolski kralj, položio je prisegu u četvrtak u parlamentu obvezujući se na vjernost ustavu, nakon abdikacije njegova oca Juana Carlosa koji je vladao 39 godina.
“Prisežem da ću vjerno izvršavati svoju dužnost, poštivati i tražiti da se poštuje ustav i zakoni te poštivati prava građana i autonomnih pokrajina”, izjavio je 46-godišnji novi kralj uz pljesak zastupnika i senatora okupljenih u Kongresu.

Novi španjolski kralj odao je u četvrtak počast ocu Juanu Carlosu koji je abdicirao u njegovu korist, pohvalivši njegovu ulogu u “pomirenju Španjolaca” nakon frankističke diktature.

“Iznimna vladavina danas postaje dio naše povijesti s iznimnim naslijeđem”, kazao je novi kralj u govoru pred parlamentom.

Novi kralj imat će za zadatak pomladiti osporavanu monarhiju i sačuvati nacionalno jedinstvo ugroženo katalonskim separatizmom.

Na početku svečanosti mladi kralj u vojnoj odori primio je pojas od crvene svile glavnog vojnog časnika iz ruku svojega oca.

Madrid je ukrašen tisućama cvjetnih buketa i zastava. Od ranog jutra Madrižani su na balkonima i duž avenija te uzvikuju “Živio kralj i kraljica!”

Za organiziranje svečanosti angažirano je 7.000 policajaca, koji nadziru grad i iz helikoptera.

Dok neki slave, drugi žale zbog eliminacije Španjolske sa svjetskog prvenstva u nogometu.

“Ovo je završetak ciklusa. Treba ponovno krenuti s mlađim ljudima, kako u životu tako i u nogometu”, kazao je lokalni prodavač Carlos Mendoza.

Svečanost u parlamentu odvijala se u odsustvu inozemnih uzvanika.

Felipe će nakon prvog kraljevskog govora predsjedati vojnim mimohodom.

Kralj i nova kraljica Letizia, prva španjolska vladarica bez kraljevske krvi, provozali su se Madridom do kraljevske palače.

Par će u društvu Juana Carlosa i kraljice Sofije izaći na središnji balkon i pozdraviti gomilu. Pored njih bit će princeza Leonor, s 8 godina nova prijestolnasljednica španjolske krune te njezina mlađa sestra, 7-godišnja Sofia.

Primanju u Kraljevskoj palači prisustvovat će 2.000 uzvanika i stranih veleposlanika.

Povratak na Net.hr