EL COMANDANTE

FIDEL CASTRO (90) ODRŽAO OPROŠTAJNI GOVOR: ‘Uskoro ću umrijeti…’

U pola stoljeća koliko je vladao Kubom pokušavali su ga ubiti, svrgnuti, izolirati… No ništa od toga im nije uspjelo. ‘Besmrtni’ el comandante Fidel Castro preživio je sve i na pragu 90. godine života jučer se pojavio na kongresu Komunističke partije Kube najavivši svoj oproštaj, piše Guardian.

“Uskoro će mi biti 90 godina. Uskoro ću biti poput ostalih. Svima će nama doći vrijeme, ali ideje kubanskih komunista ostaju. Ovo je možda posljednji put da vam se obraćam”, kazao je u oproštajnom govoru na kraju četverodnevnog kongresa u Havani. Njegov je govor popraćen aklamacijom tisuću izaslanika kongresa.

Od revolucionara u maslinastoj odori do starca u trenirci

Državna televizija u vremenski odgođenom prijenosu prikazala je bivšeg vođu revolucije, dugogodišnjeg predsjednika i prvog sekretara Komunističke partije odjevenog u kariranu košulju i trenirku. Dok je tijekom govora pogledavao u bilješke, masa je klicala njegovo ime.

Guardian podsjeća kako je starac u trenirci nekoć bio revolucionar u maslinastoj uniformi koji je 1959. svrgnuo Fulgencija Batistu i preuzeo vodstvo nad Kubom, koji je nadahnuo generacije mladih ljevičara 1960-ih godina prošloga stoljeća, koji je opasno plesao na rubu nuklearne katastrofe u vrijeme Kubanske krize 1962. godine i koji je, na kraju, nadživio i ‘bratski’ Sovjetski Savez i deset američkih predsjednika koji su ga smatrali jednim od najvećih neprijatelja.

POVIJESNI POSJET OBAME KUBI: Nakon gotovo stotinu godina jedan je američki predsjednik šetao Havanom

CUBA-COMMUNIST-PARTY-CONGRESS-CLOSING-CASTRO
Vladari Kube – Fidel i Raul CastroFoto: OMARA GARCIA MEDEROS/AFP

Stara garda zadržala kontrolu nad Partijom

Na sedmom Kongresu Komunističke partije njegovu 84-godišnjem bratu Raulu Castru, koji ga je na čelu partije i države naslijedio prije osam godina, povjeren je novi petogodišnji mandat.

Mlađi Castro kazao je u svom govoru da je ovo posljednji kongres koji predvodi “povijesna generacija” koja je donijela revoluciju na Kubu.

Zanimljivo je da je 85-godišnji tvrdolinijaš Jose Machado Ventura ostao drugi čovjek partije čime se, prema agencijskim komentarima, htjelo poručiti da ostarjeli revolucionarni vođa i dalje drži kontrolu nad partijom i nakon zatopljavanja odnosa sa SAD-om i unatoč sve većem nezadovoljstvu ekonomskim stanjem u zemlji.

To je donekle iznenađujuće budući da je Raul Castro prije samo nekoliko dana poručio ‘staroj gardi’ da se ne nada unapređenjima te da bi im bilo bolje “ostati kod kuće i igrati se s unucima”.

FIDEL CASTRO: SAD duguje Kubi ‘puno milijuna dolara za odštete i kamate’

Povratak na Net.hr