#Brexit

Evo što je šef Europarlamenta poručio Velikoj Britaniji koja planira izlazak iz EU

“Velikoj Britaniji i ostalim zemljama članicama Europske unije bit će bolje ukoliko ostanu zajedno”, poručio je Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta čelnicima zemalja koji su se okupili na početku dvodnevnog zasjedanja Europskog vijeća. Summit je uz migrantsku krizu posvećen i zahtjevu Velike Britanije za promjenom članstva te zemlje u EU, odnosno njezinom najavom da će napustiti Uniju. Taj zahtjev Velike Britanije nazvan je “Brexit”.

Predsjednik EU parlamenta dodao je: “U globalnom 21. stoljeću Velika Britanija nam je potrebna više nego ikad, te smo uvjereni da bi i njoj bilo bolje da ostane članica EU”.

Objasnio je kako je europskim zemljama suočenima s današnjim ekonomskim i sigurnosnim izazovima bolje da se drže zajedno: “Ako se mi Europljani odlučimo razići, ne smijemo zaboraviti kakve bi to moglo imati posljedice”.

Zabrinjavaju zahtjevi Velike Britanije

Unatoč tome što Europski parlament podržava ostanak Velike Britanije u Uniji, Schulz napominje kako zabrinjavaju njezini zahtjevi za zaštitnim mehanizmima u segmentu socijalne pomoći, kako i veća zaštita za zemlje koje nisu članice EU. Schulz je još dodao kako se ni vrata budućim intergacijama ne mogu zatvoriti.

“U ovom složenom svijetu EU mora biti snažnija. A ta snaga mora proizaći iz dodatnih napora da se ostvari čim veća integracija”, rekao je.

Kriza solidarnosti

Na summitu će se raspravljati i o dodatnim mjerama koje su potrebne zbog povećanog naseljavanja u Europu.  Schulz je tu aktualnu situaciju nazvao “krizom solidarnosti” i rekao kako se više sredstava mora osigurati za zemlje koje podnose navjeći izbjeglički teret.

“Krajnje je vrijeme da svatko preuzme odgovornost za svoje postupke, no jednako tako moramo raditi na raspodjeli te odgovornosti”, zaključio je

Na sumitu u Bruxellesu sudjeluje i hrvatski premijer Tihomir Orešković koji je uoči početka izjavio kako je iznimno važno da se o svim problemima razgovara i da se na njihovim rješenjima surađuje.

FRANCUSKA I VELIKA BRITANIJA: Zajednički protiv ilegalnih imigranata

 

Povratak na Net.hr