Europske banke dobit će jedinstvenog kontrolora!

Zastupnici Europskog parlamenta dali su u četvrtak zeleno svjetlo za sustav nadzora banaka na EU razini, čime će se oko 150 najvećih banaka staviti pod izravni nadzor Europske središnje banke (ESB) od rujna 2014., priopćeno je iz institucije.

Središnja banka morat će se držati strogih pravila transparentnosti i odgovornosti, te će imati zadaću razviti dobar kontrolni sustav, kojega će se morati pridržavati i nacionalne banke.

Sustav, koji će biti obavezan za članice eurozone, bit će otvoren za sve ostale zemlje EU. Tom odlukom zastupnici su se izborili za model odlučivanja koji će omogućiti nečlanicama eurozone da sudjeluju kao ravnopravni partneri.

Zastupnici Europskog parlamenta Marianne Thyssen (Kršćanski demokrati, Belgija) i Sven Giegold (Zeleni, Njemačka) bili su glavni pregovarači Parlamenta.

Transparentnost i odgovornost – temeljna briga

Iako je dogovor o ovome već bio postignut s državama članicama u travnju 2013., zastupnici Europskog parlamenta i Središnja banka trebale su zajednički dogovorit kako će ESB kao kontrolor biti demokratski odgovoran i transparentan.

Novi sustav kontrole uključuje prijenos znatnih bankovnih nadzornih ovlasti s nacionalne razine na razinu EU-a. Prema propisima i međuinstitucionalnom sporazumu između EP-a i ESB-a Europski parlament će imati dalekosežan pristup informacijama. Važno je da će zastupnici imati pravo na sveobuhvatnu snimku o sjednicama Nadzornog odbora koja omogućuje razumijevanje rasprava i odluka.

Istrage protiv kontrolora

Predsjednik Nadzornog odbora također će se morati pojaviti na redovitim saslušanjima pred Europskim parlamentom. Kako bi se poboljšala odgovornost novog kontrolora banaka, Parlament će zajedno s Vijećem imati ovlasti odobriti predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Nadzornog odbora, kao i tražiti njihovo uklanjanje. Parlament će, također, biti u mogućnosti pokrenuti istragu protiv kontrolora.

Pojedini zastupnici Europskog parlamenta moći će ispitivati kontrolora o njegovom radu u pisanom oblik.

Druga ključna područja u kojima je Parlament progurao promjene: 1. jača uloga nacionalnih parlamenata; 2. bolji pristup dokumentima nadzornom tijelu vis-à-vis banaka; 3. atraktivni uvjeti za sudjelovanje za zemlje članice koje nisu u eurozoni; 4. stroga podjela osoblja Europske središnje banke na one koji se bave poslovima monetarne politike i one koji će raditi za kontrolora, kako bi se osigurala odgovornost osoblja ESB-a.

Povratak na Net.hr