banner

BRITANIJA ODOBRILA PRVA

EUROPSKA UNIJA PROTIV BRZOPLETOG ODOBRAVANJA CJEPIVA: ‘Očito postoji globalna utrka’

Po pravilima EU-a, Pfizerovo cjepivo mora odobriti EMA-a, ali države članice mogu primijeniti hitnu proceduru zbog izvanredne situacije koja im omogućuje distribuciju cjepiva na domaćem tržištu u cilju privremenog korištenja

Europska agencija za lijekove i zastupnici Europskog parlamenta upozorili su u srijedu da se cjepiva protiv covida-19 ne treba brzopleto odobravati, nakon što je Velika Britanija prva odobrila cjepivo koje su razvili Pfizer i BioNTech.

Britanska odluka donesena je po krajnje ubrzanom postupku zbog izvanredne situacije.

Europska agencija za lijekove (EMA), koja je u utorak objavila da će 29. prosinca odlučiti hoće li odobriti Pfizerovo cjepivo, objasnila je da je njezina dulja procedura za odobrenje cjepiva primjerenija jer se temelji na više dokaza i zahtijeva više provjera od hitne procedure koju je izabrala Britanija.

Europski zastupnici kritizirali su britansku odluku

„Smatram da je ta odluka problematična i preporučam državama članicama da ne ponavljaju taj proces”, rekao je Peter Liese, zastupnik Europske pučke stranke (EPP) i član CDU-a njemačke kancelarke Angele Merkel.

„Nekoliko tjedana detaljne provjere Europske agencije za lijekove bolje je od brzopletog odobrenja cjepiva po hitnoj proceduri”, rekao je Liese.

Po pravilima EU-a, Pfizerovo cjepivo mora odobriti EMA-a, ali države članice mogu primijeniti hitnu proceduru zbog izvanredne situacije koja im omogućuje distribuciju cjepiva na domaćem tržištu u cilju privremenog korištenja.

‘Očito postoji globalna utrka’

Britanija do kraja godine mora poštivati EU pravila dok ne istekne prijelazno razdoblje.

„Očito postoji globalna utrka da se cjepivo stavi na tržište što je brže moguće”, rekao je Tiemo Wolken, eurozastupnik iz redova socijalista i demokrata (S&D), druge najveće skupine u Europskom parlamentu nakon EPP-a.

„Međutim, vjerujem da je bolje uzeti potrebno vrijeme i pobrinuti se da su kvaliteta, učinkovitost i sigurnost zajamčeni i da cjepivo zadovoljava EU standarde”.

Povratak na Net.hr