UNIJU TRESE TEŠKA KRIZA

EUROPA DUBOKO PODIJELJENA: Četiri članice EU zaratile s Bruxellesom zbog izbjeglica

Obvezujući program razmještanja 120 tisuća izbjeglica prema spornom sustavu kvota, usvojen većinom glasova u utorak na izvanrednom summitu čelnika Europske unije, podijelio je Europu na istok i zapad, na stare i nove članice.

Diplomati ovu krizu opisuju kao jednu od najtežih s kojima se Europa suočila.

“Nakon dvadeset godina bavljenja ovim poslom ne pamtim da smo bili u težoj situaciji”, izjavio je za Reuters jedan visoki dužnosnik EU.

Nezadovoljstvo na istoku Unije

Protiv plana bile su četiri istočnoeuropske države – Češka, Slovačka, Rumunjska i Mađarska. Na početku summita i Poljska se konzultirala s njima, no na kraju je ipak glasovala za predloženi plan. Finska je bila suzdržana.

Londonski The Independent piše kako mnogi analitičari i komentatori tvrde kako nije uobičajeno da se o pitanjima koja se tiču nacionalnog suvereniteta članica Unije, odluke donose većinom glasova, a ne konsenzusom.

EUROPSKA KOMISIJA KAŽNJAVA ZBOG IZBJEGLICA: Na popisu Mađarska i Slovenija, ali ne i Hrvatska

Odluka nametnuta odozgo

Čelnici zemalja koje su se usprotivile planu oštro su reagirali. Slovački premijer Robert Fico ustvrdio je kako je “odluka nametnuta odozgo”, a njegov češki kolega Bohuslav Sobotka da je riječ o “lošoj odluci”. Češki ministar unutarnjih poslova Milan Chovanec na Twitteru je napisao: “Uskoro ćemo shvatiti da je car gol. Današnja odluka poraz je zdravog razuma.”

Glasnogovornik mađarske vlade zapitao se: “Kako ćete ljude (izbjeglice) natjerati da ostanu u jednoj zemlji, ako se žele pridružiti rođacima koji žive u drugoj zemlji EU ili ih privlači veći iznos socijalne pomoći?”

EU SE TEŠKO MOŽE DOGOVORITI: Mehanizam raspodjele izbjeglica nekima se nimalo ne sviđa

Rumunjska ne može, Slovačka neće

Najveći broj izbjeglica trebala bi primiti Rumunjska, no službeni Bukurešt je već ranije poručio da “nema mogućnosti za integraciju tako velikog broja stranaca”. Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis kaže da to “nije izraz ksenofobije, autizma ili separatizma”.

U prvoj skupini od 66 tisuća izbjeglica, koji bi u okviru prihvaćenog plana EU odmah trebali biti raspoređeni u zemlje-članice, Rumunjskoj je dopalo njih 2475, što je gotovo 700 više od maksimalnog broja onih koje je Rumunjska ranije bila spremna prihvatiti.

Češka bi, po istom planu, trebala primiti 1591 izbjeglicu, Mađarska 1294, a Slovačka njih 802.

IZVANREDNI SUMMIT: “EU će inzistirati na otvaranju granica, najkasniji rokovi su 7. i 8. listopada”

Tko ne primi izbjeglice, plaća kaznu

Slovački premijer na to je poručio da njegova zemlja “neće prihvatiti diktat većine ” već će radije prekršiti nametnutu obvezu. Mađarski čelnici nevoljko su potvrdili da će poštivati olduku, dok se češki i rumunjski čalnici još nisu oglasili o ovome nakon summita.

Zemlje koje odbiju prihvatiti izbjeglice, ne mogu biti silom natjerane da to učine. Umjesto toga, piše The Independent, slijedi im novčana kazna u iznosu od 0,002 posto BDP-a.

Konkretno, u slučaju Slovačke to bi bilo oko 1,8 milijuna eura.

IZBJEGLICE PODIJELILE EUROPU: “Nećemo poštivati diktat većine”

Ugrožena temeljna načela EU

Izbjeglička kriza s kojom se suočila Europa izazvala je i jednu od dosad najtežih kriza Europske unije.

Gideon Rachman, glavni vanjskopolitički komentator Financial Timesa, smatra kako ova kriza prijeti razgradnjom Europske unije.

“Prvi puta nakon više desetljeća, ugrožena su neka od temeljnih dostignuća i načela Europske unije“, ustvrdio je Rachman.

NAPOKON SE DOGOVORILI: Izglasan plan o raspodjeli 120 tisuća izbjeglica

 

Povratak na Net.hr