EU strahuje od gladi i siromaštva

Nastavak višegodišnje gospodarske krize znatno je promijenio popis problema koji ponajviše zabrinjavaju Europljane.

Prema istraživanju Europske komisije, klimatske promjene sada su na trećem mjestu potencijalnih opasnosti za svijet, a primat su u većini zemalja EU-28 preuzeli strah od siromaštva, gladi i nedostatka pitke vode te strah od pogoršavanja ekonomske situacije, prenosi Glas Slavonije.

U odnosu na isto straživanje iz 2011. godine, jedino je u Švedskoj i Francuskoj (minus jedan posto) smanjen broj građana zabrinutih zbog gladi.

Hrvatska godine nije bila obuhvaćena ovim istraživanjem, a posljednje dostupni podaci pokazuju da 39 posto naših građana smatra da je siromaštvo i glad problem broj jedan. Ipak, rekorder je Grčka gdje ovo problemom broj jedan ističe čak 91 posto građana.

Najveći porast broja zabrinutih zbog ekonomske situacije zabilježen je u čak 25 od 28 zemalja članica EU, optimistični su trendovi zabilježeni tek u Danskoj, Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. U Hrvatskoj je 2011. ekonomskom situacijom bilo zabrinuto 29 posto građana, no koliko je taj broj u dvije godine narastao u našoj zemlji Europska komisija nije objavila.

http://www.glas-slavonije.hr/228624/1/EU-vise-ne-brine-klima-strahuje-od-gladi-i-siromastva

Povratak na Net.hr