KAKO SU NAS IZIGRALI...

HRVATSKA JE MORALA ZAUSTAVITI NOVA CIJEPLJENJA, EU ĆE TUŽITI PROIZVOĐAČE? ‘Lupili smo šakom u stol, neka nam kažu pravi razlog!’

Belgijac je rekao kako je EU nakon prvih informacija iz Pfizera o kašnjenju od nekoliko tjedana čvrstim stavom uspio smanjiti to kašnjenje

Europska unija će primorati farmaceutske kompanije da poštuju ugovore o nabavi cjepiva za covid-19, kazao je u nedjelju predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. 

Pfizer je prošli tjedan objavio da će privremeno usporiti dobavu cjepiva Europi zbog promjena u proizvodnji koje će je ubrzati. AstraZeneca je u petak također objavila da će dostava cjepiva Europi usporiti, zbog greške u proizvodnji. Hrvatska je, zbog kašnjenja u isporukama, morala zaustaviti nova cijepljenja kako bi mogla docijepiti sve one koji su se od 27. prosinca cijepili prvom od dvije predviđene doze.

“Planiramo primorati farmaceutske tvrtke da poštuju ugovore koje su potpisali, koristeći pravna sredstva koja su nam na raspolaganju”, rekao je Michel za radiostanicu Europe 1.

Čelnik Europskog vijeća nije spominjao moguće sankcije, no naglasio je da će EU inzistirati na transparentnosti oko razloga kašnjenja, prenosi Reuters.

FIJASKO CIJEPLJENJA: ‘Pfizerova priča s tvornicom je pokriće. U pitanju je nešto drugo’; Vučić: ‘Postaje gotovo nemoguće doći do novih doza’

‘Smanjili smo kašnjenje’

Belgijac je rekao kako je EU nakon prvih informacija iz Pfizera o kašnjenju od nekoliko tjedana čvrstim stavom uspio smanjiti to kašnjenje.

“Lupili smo šakom u stol“, rekao je Michel, dodavši kako su se najavljene odgode od nekoliko tjedana potom pretvorile u “usporavanje pošiljki”.

Najnovije informacije o koronavirusu pratite ovdje.

Povratak na Net.hr