Izbjeglička kriza

ERJAVEC PRIJETI HRVATSKOJ: Ako stvari eskaliraju, Slovenija će uvesti izvanredno stanje

Slovenski  ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak da dodatne mjere na granici s Hrvatskom za ograničavanje migrantskog vala, uključujući smanjenje broja ulaznih točaka, nisu isključene ako se Hrvatska ne bude držala dogovora iz Bruxellesa, u razgovoru za Slovensku televiziju.

 Erjavec je isključio mogućnost koju je nedavno iznio hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić da Hrvatska migrante iz istočne Hrvatske prevozi izravno u Šentilj ako Slovenija ima problema s njihovom registracijom i transportom.

Erjavec je kazao da to za Sloveniju nije opcija jer bi to značilo da ne poštuje schengenska pravila kojih se kao članica Schengenskog prostora mora držati, te da se o svemu mora dogovarati s Austrijom koja propušta sve manje migranata.

SLOVENCI ZATVARAJU NAJPROMETNIJI PROLAZ! Najavljuju i gore ako Hrvatska ne poštuje dogovor

“Hrvatska pokazuje da je  sve dalje od Schengena”

“Hrvatska svojim postupcima dokazuje da je sve dalje od Schengena, neka svoje recepte zadrži za sebe, vidimo da s izbjeglicama ima mnogo problema”, kazao je Erjavec.
Prema njegovim riječima, nije isključeno da će Slovenija idućih dana pooštriti kontrolu na granici s Hrvatskom i smanjiti broj ulaznih točaka za migrante, posebno ako se Hrvatska ne bude držala dogovorenog na nedjeljnoj konferenciji u Bruxellesu.

Povećati propusnost za migrante na slovensko-hrvatskoj granici nerealno je očekivati, naglasio je Erjavec, dodavši da Europa Sloveniji za zaštitu schengenske granice nudi pomoć, te da zato Ljubljana još ovog tjedna na granici s Hrvatskom očekuje policajce iz Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke, Italije, Nizozemske i Njemačke.

‘Slovenija nije Balkan’

Slovenija u Bruxellesu nije prihvatila obvezu primanja više migranata ili osnivanja hot-spota za migrante jer nije balkanska država nego država srednje Euurope i članica Schengena iako leži na balkanskoj migrantskoj ruti, kazao je Erjavec.

Rekao je da ne želi proglašenje izvanrednog stanja u Sloveniji zbog migrantskog pritiska, ali da je i to “opcija” ako stvari budu eskalirale, a migrantska kriza ne bude riješena uskoro.
Isto tako, smirivanju stanja i uvođenju “reda i mira” s migrantima u krajevima u koji oni dolaze pomoći će angažiranje vojske, kazao je Erjavec, dodavši da se nada kako će neke marginalne skupine koje traže referendum o prihvaćenim dopunama zakona o obrani koja dopuštaju angažman vojske u zaštiti od migranata odustati od svog zahtjeva.
Vojska i njeno angažiranje temeljem usvojenog zakona nije prijetnja civilnoj sferi i ne može biti zloupotrijebljena u političke svrhe, kazao je Erjavec, pokušavajući smiriti neke među pojedincima i skupinama.

SLOVENIJA JEDVA KONTROLIRA IZBJEGLIČKU KRIZU: Dižu čak i umirovljene časnike, nezaposlene…

ZBUNJUJUĆE BROJKE: U Sloveniju ušlo 74.000 migranata, iz nje izašlo 48.000, gdje su ostali?

KORISTE PRILIKU: Policija zatekla petero stranaca u pokušaju da uđu u Sloveniju

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr