SLOVENSKI ŠEF DIPLOMACIJE

ERJAVEC O ODNOSIMA SA HRVATSKOM: ‘Da nije bilo arbitraže, pitanje granice nikad ne bi riješili’

Odnosi Slovenije sa susjednim državama su dobri, a neka naslijeđena otvorena pitanja s Hrvatskom su “epizodne prirode” i nema razloga ne vjerovati da će se riješiti, kazao je u razgovoru povodom 25. obljetnice priznanja nezavisne Slovenije od strane EU-a slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

“Hrvatska je naš važan ekonomski partner, obični ljudi na obje strane granice imaju dobre odnose i nema razloga da budemo pesimisti makar je istina da neka otvorena pitanja iz prošlosti predstavljaju opterećenje”, kazao je Erjavec u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA, dodavši da su ta pitanja “epizodne prirode”, pa će kad se jednom riješe odnosi dviju država biti na onoj razini na kojoj se i očekuje na objema stranama.

ERJAVEC TVRDI DA SLOVENIJA NEĆE SABOTIRATI HRVATSKI TURIZAM: ‘To je spin medija’

Propali sporazum Račan-Drnovšek iz 2001.

Najbolja prilika da se međusobni odnosi i otvorena pitanja riješe bila je po Erjavčevim riječima u 90-im godinama, ali je prilika propuštena, pa je sada jedini način za rješenje granice arbitraža, a ne bilateralni dijalog.

“Da nije došlo do arbitraže, bojim se da pitanje granice nikad ne bi riješili. Hrvatska strana i danas spominje kako želi bilateralno rješenje, ali je već više puta dokazala da takvo rješenje ne želi”, kazao je Erjavec, dodavši da to dokazuje i pokušaj sporazuma koji su 2001. imali tadašnji premijeri Janez Drnovšek i Ivica Račan jer je Drnovšek parafirani sporazum želio potpisati, dok je Račan zbog pritisaka u Hrvatskoj odustao.

OBJAVLJENI DOKUMENTI S ARBITRAŽE, EVO ZAŠTO JE HRVATSKA IZGUBILA: ‘RH nije uspjela dokazati da je MOL doista dao mito Sanaderu’

‘Kompromis u kojem nema pobjednika’

Što se tiče arbitraže, Erjavec je ponovio stajalište kako očekuje da će arbitri donijeti presudu koju bi trebala poštovati i Hrvatska iako je iz arbitražnog procesa zbog njegove kompromitacije izašla i nudi bilateralne razgovore Ljubljani.

“Slovenska vlada će odluku arbitara poštovati”, kazao je Erjavec, ne želeći javno govoriti o strategiji koju je predložio vladi kako bi arbitražno rješenje bilo implementirano.

Presuda će po njegovu mišljenju “obvezivati obje strane” bez obzira na sadašnje pozicije.

SLOVENSKI ŠEF DIPLOMACIJE ZAPRIJETIO: ‘Slovenija bi mogla stvarati probleme hrvatskom turizmu’

“Presuda će vjerojatno biti kompromis kojim nijedna strana neće biti posebno zadovoljna, a baš to znači da će to biti pravi kompromis u kojemu nema pobjednika”, kazao je šef slovenske diplomacije.

Prema njegovim riječima, presuda arbitara bit će “pravedno rješenje, doneseno na temelju pravnih argumenata, rješenje u kojemu neće biti pobjednika”, a granično pitanje koje je dugo izazivalo napetosti time će biti konačno riješeno.

Erjavec je povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja naveo da njegova zemlja sa svim državama ima dobre i prijateljske odnose, a kao privržena članica EU-a daje doprinos da integracija odgovori na aktualne izazove.

Povratak na Net.hr