SPOR S GRČKOM

ERDOGAN ZAPRIJETIO: ‘Turska će odgovoriti na svaki napad na svoj istraživački brod u istočnom Sredozemlju’

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda čija su podmorja bogata energentima, a tenzije su narasle u ponedjeljak kad je Ankara poslala istraživački brod u sporni dio Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova

Turski predsjednik Tayyip Erdogan upozorio je u petak Grčku da će njegova zemlja odgovoriti na svaki napad na svoj istraživački brod Oruc Reis u istočnom Sredozemlju, nakon što je izbio spor između dvije članice NATO-a oko istraživanja podmorja u regiji.

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda čija su podmorja bogata energentima, a tenzije su narasle u ponedjeljak kad je Ankara poslala istraživački brod u sporni dio Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova.

ERDOGAN O NAPETOSTIMA IZMEĐU TURSKE I GRČKE: ‘Dijalog je jedino rješenje spora u Mediteranu’

‘Ako se to nastavi, dobit će odgovor’

Obraćajući se novinarima u petak u Istanbulu, Erdogan je rekao da je jedan od ratnih brodova koji je pratio Oruc Reis – Kemal Reis – “odgovorio na nužan način” na napad grčkog broda u četvrtak. “Ako se to nastavi, dobit će odgovor”, rekao je.

U četvrtak, Erdogan je upozorio na “visoku cijenu” koju će Grčka platiti ako Oruc Reis bude napadnut.

Turski ministar vanjskih poslova ranije je u Ženevi rekao da njegova zemlja ne želi eskalaciju napetosti s Grčkom u istočnom Sredozemlju, naglasivši kako Ankara smatra Atenu odgovornom za  tenzije.

TURSKA I GRČKA NA RUBU SU RATA: Vojske obje zemlje u punoj pripravnosti, stručnjak poručuje: ‘Erdogan od ovoga neće odustati’

Ministri EU razgovarat će o sporu Grčke i Turske

“Ne želimo eskalaciju, ali Grčka treba djelovati u skladu sa zdravim razumom”, rekao je šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu na konferenciji za novinare sa svojim kolegom u Ženevi.

Ministri vanjskih poslova Europske unije razgovarat će tijekom dana o sporu Turske i Grčke u istočnom Mediteranu na izvanrednom sastanku. Grčki ministar će se isti dan zbog toga u Beču susresti s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom.

NAJČITANIJE NJEMAČKE NOVINE TVRDE: ‘U utorak je gotovo došlo do rata na Mediteranu, Merkel je spasila pozivom u posljednjoj minuti’

Povratak na Net.hr