PREDSJEDNIK KAO DIKTATOR

ERDOGAN STEŽE OBRUČ U TURSKOJ: Sveučilišnim profesorima zabranio odlazak u inozemstvo

Tursko Vijeće visokog obrazovanja (YOK) zabranilo je do donošenja nove odredbe sve misije u inozemstvu za sveučilišne nastavnike, izvijestila je u srijedu provladina novinska agencija Anadolija, pet dana nakon neuspjela pokušaja puča.

YOK zahtijeva uz to da se situacija sa sveučilišnim nastavnicima koji se trenutno nalaze u misijama u inozemstvu “hitno” ispita te da ih se vrati u Tursku u najkraćem roku, osim “hitne potrebe”, dodaje agencija Anadolija.

ERDOGAN ŽELI POČISTITI BAŠ SVE SUPARNIKE: Smijenio, suspendirao i pritvorio 50.000 ljudi i to još nije kraj!

Rektori sveučilišta također su zamoljeni da “razmotre hitno situaciju sa svim članovima akademske i administrativne zajednice povezanih s FETO/PDY, mrežom propovjednika Fethullaha Gulena, i sastave izvješće do 5. kolovoza”.

Udar na sustav obrazovanja

Ova odredba donesena je samo dan nakon što je ovo tijelo u utorak zatražilo ostavke 1.577 dekana na svim sveučilištima u zemlji.

U odvojenom potezu ministarstvo obrazovanja suspendiralo je 15.200 zaposlenih pri ministarstvu obrazovanja, osumnjičenih za povezanost s Gulenom. Isto tako, povuklo je dozvole za rad za 21.000 učitelja u privatnim školama.

KAO ŠTO SU I OBEĆALI: WikiLeaks objavio 300.000 e-mailova turske vlade kao odgovor na čistke

Gulena turska vlada optužuje da je podstrekač puča ali je on formalno opovrgao svaku umiješanost.

Blokirali pristup Wikileaksu

Turska je istodobno u srijedu blokirala pristup internet stranici Wikileaksa, a tijelo zaduženo za telekomunikacije objavilo je da je protiv te stranice uvedena “administrativna mjera”, što je uobičajena terminologija za zabranu.

TURSKI MINISTRI MISLILI DA IM JE DOŠAO KRAJ: ‘Gotovo je, puč će uspjeti, a mi ćemo večeras umrijeti!’

Wikileaks, osnovača Juliana Assangea, objavljuje materijale koju procure uglavnom iz vladinih izvora, a u utorak je objavio blizu 300.000 mailova Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP) iz razdoblja od 2010. do 6. srpnja ove godine. Wikileaks je naveo da su mailovi dobiveni prije pokušaja udara te da su objavljeni kao odgovor na čistke nakon udara koje se provode u Turskoj.

Povratak na Net.hr