ISTRAGA NAKON PUČA

ERDOGAN I DALJE ČISTI: Turska policija uhitila direktora i glavnog urednika neovisnog lista

Turska policija uhitila je direktora uprave neovisnog dnevnog lista Cumhuriyet, javila je turska novinska agencija Anadolija dodajući da su uhićeni i glavni urednik te jedan kolumnist lista i da je izdano još 13 naloga za uhićenjem.

Riječ je navodno o istrazi povezanoj s nedavno pokušanim neuspjelim vojnim udarom u Turskoj, no agencija Anadolija, jednako kao i redakcija lista Cumhuriyet, ne navode točan razlog uhićenja.

Policija im upala u stanove pa ih uhitila

List je na svojoj web stranici potvrdio kako su glavni urednik Murat Sabuncu i kolumnist lista Guray Oz uhićeni, nakon upada u njihove stanove.

Ured državnog odvjetnika objavio je pak da je riječ o navodnoj povezanosti s kurdskim militantima i terorističkom organizacijom koju se povezuje s turskim klerikom Fethullahom Gulenom.

FILES-US-TURKEY-POLITICS-GULEN

Iz tog ureda navode kako je istraga protiv nekoliko ljudi iz tog lista pokrenuta još u kolovozu pod optužbama da su neki od napisa u tom listu legitimirali pokretanje propalog puča 15. srpnja.

EVO TI SLOBODA MEDIJA: Erdogan njemačkoj medijskoj kući zaplijenio snimljeni intervju

ODMAZDA I DALJE TRAJE: Turska policija uhitit će 120 direktora tvrtki, optuženih za financiranje puča

SUD U ISTANBULU IZDAO NALOG ZA HAPŠENJE: Gülen i službeno postao bjegunac

Zamjerili su se Erdoganu

Cumhuriyet, list lijeve orijentacije, sekularno usmjeren, vrlo je kritičan prema vladajućoj konzervativnoj Stranci pravde i razvoja (AKP). List je ove godine dobio Right Livelihood Award, što se smatra alternativnom Nobelovom nagradom.

Njihov bivši glavni urednik Can Dundar, koji sada živi u Njemačkoj, ranije je tijekom godine osuđen na pet godina zatvora zbog objavljivanja informacije o turskoj isporuci oružja sirijskim pobunjenicima. Osuđen je zajedno s dopisnikom lista iz Ankare Erdemom Gulom.

GERMANY-TURKEY-MILITARY-COUP-POLITICS-DEMO

Predsjednik Recep Tayip Erdogan više je puta osuđivao Dundarovo djelovanje.

U Turskoj je još uvijek izvanredno stanje nakon neuspjelog puča u srpnju ove godine, koji je pokušao izvesti dio vojske, nakon čega su brojni mediji ušutkani i zatvoreni.

NOVA FAZA ČISTKE: Erdogan predsjedničkim dekretom ugasio više od 130 medija u državi

Povratak na Net.hr