13 GODINA TORTURE

ELEKTRIČNI STOLCI, VJEŠANJE ZA STROP I BATINE: Svjedočanstva muškaraca koje je mučila CIA

Dva bivša zatvorenika CIA-e u razgovoru s aktivistima i djelatnicima Human Rights Watcha opisali su kako su bili mučeni u periodu od 13 godina koliko su bili zatvoreni bez ikakve osude ili konkretnih dokaza u vezi s optužbama za koje ih se teretilo.

Oba muškarca, 51-godišnji Rudha al-Najjar i 52-godišnji Lofti al-Arabi El-Gherissi državljani su Tunisa, a pušteni su prošle godine bez ikakvih kompenzacija od strane američke vlade. Uhićeni su u razmaku od 6 mjeseci u Pakistanu. Al-Najjara su, kaže, optužili da je bio tjelohranitelj Osame bin Ladena, za što nisu imali dokaza te što je on sustavno negirao tijekom 13 godina zatočeništva. El-Gherissija su optužili za članstvo u al Kaidi, što je i ovaj negirao.

Zatočeni su bili na sjeveru Kabula u Afganistanu, u bivšoj tvronici cigle koja je u žargonu poznata kao ‘Salt Pit’.

El-Gherissi rekao je kako su često bili stavljani u improvizirane električne stolce, spajali ih na žice i metalne kacige, a Al-Najjar je rekao da su ga držali okovanih ruku za gležnjeve is vrećom na glavi prilikom čega su mu u rektum umetali nepoznate predmete. Upravo ova praksa istaknuta je i u izvješću američkog Senata o mučenju te je definirano kao ‘prekomjerna upotreba sile’.

‘Ako ostane još tjedan dana, umrijet će’

Oba bivša zatvorenika rekla su kako su ih vješali za strop te ih tako ostavljali i po 24 sata, a tukli su ih po ektremitetima, leđima i bubrezima. Često je bilo i mučenje tzv. ‘waterboardingom’, tehnikom već mnogo puta spominjanom u vezi s CIA-inim ‘tehnikama ispitivanja’, zatvarali su ih, kažu, u lijesove i uranjali u bačve pune ledene vode.

Al-Najjar tvrdi kako ga je povremeno posjećivao liječnik koji bi mu davao injekcije od kojih bi mu splasnule otekline nakon premlaćivanja. ‘No, nakon što bi otekline splasnule, isti liječnik bi dao zeleno svjetlo da se mučenje nastavi. Mučenje je konačno prestalo kad je liječnik rekao ‘ako ostane još tjedan dana, umrijet će’, rekao je Al-Najjar kojeg su nakon toga preselili u izolaciju na dva mjeseca gdje je, tvrdi, ‘potpuno skrenuo’.

Sjedinjene Američke Države još uvijek nisu ni na koji način kompenzirale 119 osoba koje je CIA zatočila i mučila, a puno izvješće američkog Senata s 6000 stranica teksta na ovu temu, još uvijek se većim dijelom drži u tajnosti.

Povratak na Net.hr