Ekstremisti siju smrt: Otkrivena grobnica s 25 tijela, među njima su i djeca

Kurdski borci su u grobnici na sjeverozapadu Iraka pronašli tijela 25 Jazida koje su ubili džihadisti skupine Islamske države, rekli su u ponedjeljak čelnici.

“Snage pešmerga pronašle su grobnicu s ostacima oko 25 ljudi – muškaraca, žena i djece – jazidske manjine koje je ubio” IS, rekao je za AFP Miaser Hadži Saleh, mjesni čelnik u Sindžaru.

Jazidska manjina koju IS smatra hereticima, posebno je na meti te ekstremističke skupine koja je lani osvojila goleme dijelove iračkog teritorija.

Pogubili muškarce i oteli na stotine, pa i tisuće žena

Skupina je jedno vrijeme imala nadzor nad okolicom gore Sindžara (na sjeveru), uporišta Jazida, gdje su borci pogubili muškarce i oteli stotine, pa i tisuće, žena koje su prodavali džihadistima za žene i seksualne robinje, objavio je Amnesty International.

IS niže zločine na područjima pod svojom kontrolom u Iraku i u susjednoj Siriji, gdje ta džihadistička skupina sudjeluje u ratu od 2013.

Aktivisti za ljudska prava i UN optužili su tu ultraradikalnu organizaciju za etničko čišćenje i zločine protiv čovječnosti.

Povratak na Net.hr