UTJECALI NA IZBORE?

EKSPLOZIVNO IZVJEŠĆE: FBI istražuje snimke telefonskih razgovora Trumpovog tima i ruskih obavještajaca u vrijeme kampanje

Članovi tima Donalda Trumpa te njegovi suradnici u kampanji u godini prije predsjedničkih izbora opetovano su kontaktirali s ruskim obavještajcima, navodi novo izvješće dobiveno zahvaljujući snimkama prisluškivanih telefonskih razgovora.

Kako navodi New York Times, četvorica aktualnih i bivših američkih dužnosnika tvrde kako su članovi Trumpove predsjedničke kampanje te još neki njegovi suradnici često razgovarali s višim obavještajcima Ruske federacije.

Američke obavještajne službe presrele su komunikacije negdje u vrijeme kad je otkriveno da Rusija hakiranjem pokušava utjecati na rezultat američkih predsjedničkih izbora. Obavještajci su tada pokušali saznati je li Trump surađivao s Rusima na hakiranju ili poduzeo neke druge korake kako bi utjecao na izbore.

Intenzivna komunikacija u vrijeme kad je Trump opčinjeno govorio o Putinu

Ovakve sumnje alarmirale su pravosuđe i obavještajnu zajednicu, dijelom i zbog količine komunikacije koja se odvijala u vrijeme kada je Trump opčinjeno govorio o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. U jednom trenutku prošlog ljeta, Donald Trump izjavio je kako se nada da su ruski obavještajci ukrali mailove njegove suparnice Hillary Clinton te da će ih javno objaviti.

U komunikaciji s Rusima nisu sudjelovali samo članovi Trumpove kampanje već i njegovi drugi suradnici. S ruske strane, kontakti su također uključivali članove vlade izvan obavještajne zajednice, navode intervjuirani dužnosnici. Svi oni pristali su govoriti o ovoj temi jedino ako ostanu anonimni, zbog toga što je istraga u tijeku tajna.

Snimke poziva i komunikacije koju su presreli tek su dio velike istrage tijekom koje FBI češlja poveznice između suradnica predsjednika Trumpa i ruske vlade, kao i informacije o hakiranju izbora.

Kremlj sve demantira

Službeni Kremlj kaže da nema govora o navedenom.

‘Nemojmo vjerovati informacijama anonimnih ljudi. Izvori New York Timesa su neimenovani, radi se o novinskom izvješću koji nije baziran ni na kakvim činjenicama’, rekao je glasnogovornik Dmitry Peskov.

Dužnosnici koji su progovorili o ovome kažu da je jedan od onih koji je kontaktirao s Rusima Trumpov šef kampanje Paul Manafort. Isti je nekad radio kao politički konzultant u Rusiji i Ukrajini.

Demantira optužbe

‘Ovo je apsurdno… Nemam pojma na što se točno referiraju. Nikada nisam svjesno pričao s ruskim obavještajcima i nikada nisam bio uključen u ništa što ima veze s ruskom vladom ili Putinovom administracijom ili bilo čime što je danas predmet ove istrage. Nije da ti ljudi nose bedževe na kojima piše ‘Ja sam ruski obavještajac’, rekao je Manafort.

Ovo eksplozivno izvješće objavljeno je tek nekoliko sati nakon što je otkriveno da je Trump zatražio ostavku nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna, nakon što je zaključio da ga zbog manjka povjerenja ne može ostaviti na tako osjetljivoj poziciji.

Izvješće je otkrilo kako je FBI ispitao Flynna tijekom prvih nekoliko dana Trumpove administracije vezano za tvrdnje koju je izgovorio o predinauguracijskom razgovoru s predstavnikom Kremlja. Istraživači su bili zabrinuti da nisu čuli cijelu istinu te su o tome istog dana obavijestili Bijelu kuću. Tjednima je Trump analizirao navode protiv Flynna, a ova je informacija bila kap koja je prelila čašu povjerenja. Tad je zatražio ostavku.

FBI je već istraživao veze između Rusije i Trumpovog šefa kampanje Manaforta, biznismena Cartera Pagea i republikanskog operativca Rogera Stonea, zajedno s Flynnom.

Povratak na Net.hr