SMRT NA 'SAN JUANU'

EKSPLOZIJU U ARGENTINSKOJ PODMORNICI NITKO NIJE PREŽIVIO: Ovo su žrtve misteriozne nesreće koja je šokirala svijet

Fotografije posade nestale argentinske podmornice šire se društvenim mrežama nakon što je njihovim obiteljima javljeno da su svi članovi posade mrtvi s obzirom na to da eksploziju, koja se prošlog tjedna dogodila na podmornici, nitko nije mogao preživjeti.

43 muškarca i jedna žena činili su posadu argentinske podmornice San Juan koja je misteriozno nestala prošle srijede.

Argentinske su vlasti, tjedan dana nakon nestanka podmornice, objavile informaciju da je na podmornici odjeknula snažna eksplozija koja se dogodila samo nekoliko sati nakon što se izgubio posljednji signal.

OBITELJIMA NESTALIH MORNARA PRIOPĆILI NAJGORU MOGUĆU VIJEST: ‘Gotovo je, svi u podmornici su mrtvi…’

Među posadom je bila i 35-godišnja stručnjakinja za oružje, Eliana Maria Krawczyk, kao jedina žena. Kapetan koji je upravljao podmornicom bio je 45-godišnji Pedro Martin Fernandez, piše Daily Mail.

Eliana Maria KrawczykFoto: Facebook
Pedro Martin FernandezFoto: Facebook

Među ostalim članovima posade bili su 25-godišnji Luis Niz koji je za manje od tri tjedna trebao uploviti u bračnu luku s kolegicom iz vojske, dok je 35-godišnji Fernando Santilli prije nekog vremena postao otac.

Luis NizFoto: Facebook
Fernando SantilliFoto: Facebook

Renzo Martin Silva (32) također je planirao vjenčanje.

Renzo Martin SilvaFoto: Facebook

Mario Armando Toconas Oriundo (36) iz Patagonije proveo je 13 godina u mornarici zbog čega je preselio u Mar del Plata.

Otac je osmogodišnjaka, a njegova partnerica trenutačno je u četvrtom mjesecu trudnoće s njihovim drugim djetetom.

 

Šokantan poziv

Članovi obitelji nestale podmornice u srijedu su bili šokirani kada su primili telefonski poziv u kojem ih se obavještava da su njihovi najmiliji gotovo 100 posto poginuli u eksploziji pod morem. Obitelji optužuju argentinsku Mornaricu koja ih je punih tjedan dana držala u neizvjesnosti te im tajila da se na podmornici dogodila eksplozija koju nitko nije mogao preživjeti.

MISTERIJ SE PRODUBLJUJE: ‘Detektirali smo neuobičajen signal u blizini mjesta gdje je podmornica nestala s radara’

Otac jednog od člana posade koji je bio u podmornici kazao je kako mu je čovjek, koji se predstavio kao djelatnik mornarice, priopćio da mu je sin mrtav.

Kada ga je pitao jesu li 43 muškarca i jedna žena koji čine posadu nestale podmornice, mrtvi, glas s druge strane slušalice rekao je: ‘Da, da, da, da. Sto posto’, kazao je Luiz Tagliapietro, otac jednog člana posade dodavši kako su to riječi ‘šefa njegova nestalog sina’. ‘Nema čovjeka koji to može preživjeti’, dodao je složbenik mornarice u tom telefonskom razgovoru.

Potraga i dalje traje

Službena Argentina još uvijek ne želi dati informacije te se očitovati o sudbini 44 člana posade koji su bili u podmornici koja je nestala prije 10 dana. Potraga za nestalima još uvijek traje.

Podsjećamo, argentinska podmornica nestala je prošlog tjedna kada je bila na putu iz Ushuaia, najjužnijeg grada na svijetu, prema obalnom gradu Mar del Plati, nekih 400 kilometara južno od Buenos Airesa, kada je izvijestila o električnom kvaru nakon čega je ubrzo nestala. Podmornica je započela plovidbu 1983., a podvrgnuta je održavanju 2008. u Argentini.

Međunarodna organizacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO), koja vodi globalnu mrežu postaja za osluškivanje mogućih tajnih atomskih eksplozija, detektirala je prošlog tjedna “neuobičajen signal” u podmorju u blizini mjesta gdje je nestala argentinska podmornica.

U 2014. flota je provela ukupno 19 sati zaronjena u odnosu na potrebnih 190 dana “za ispunjavanje operacionalnih i potreba za obukom”, prema izvješću u svibnju 2016. specijalističke publikacije Jane’s Sentinel. Sve to rezultat je činjenice da je argentinska podmornička flota bila među vojnim oblastima najviše pogođenih nedostatkom financija.

Kratko prije nego je poslala svoju posljednju lokaciju 15. studenoga podmornica je izvijestila o nestanku električne energije.

Povratak na Net.hr