Ebola je izmaknula kontroli, ali se može zaustaviti

Izbijanje ebole u zapadnoj Africi otelo se kontroli, ali se širenje bolesti može zaustaviti, izjavila je u petak šefica Svjetske zdravstvene organizacije (WTO) Margaret Chan predsjednicima Gvineje, Liberije, Sijera Leona i Obale Bjelokosti na sastanku u Conakryju.

“Bolest se širi brže nego naši napori da je stavimo pod kontrolu. Ako se ta situacija nastavi pogoršavati, posljedice bi mogle biti katastrofalne glede gubitka života i teškog društveno-ekonomskog stanja, a također postoji i veliki rizik od širenja na ostale zemlje”, kazala je Chan, dodavši da “današnji sastanak mora značiti prekretnicu u odgovoru na epidemiju”.

WHO će zasjedati 6. i 7. kolovoza na izvanrednom sastanku kako bi se odlučilo zaslužuje li ebola međunarodnu pažnju po pitanju izvanredne zdravstvene prijetnje i koje bi se mjere preporučile u obuzdavanju te prijetnje.

Ograničenje kretanja stanovništva

Chen je kazala da će vlade možda morati uvesti ograničenje kretanja stanovništva i javnih okupljanja te angažirati policiju na osiguravanju timova za borbu protiv ebole.

“Iskustvo pokazuje da se širenje bolesti može zaustaviti…. ali bi bilo vrlo nerazborito pustiti da virus uokolo cirkulira tijekom duljeg vremenskog razdoblja”, rekla je Chen. Posebice upozorava na opasnost od tradicionalnih pogrebnih rituala u širenje virusa ebole koji vrlo brzo mutira i prilagođava se zbog izvanrednog mehanizma preživljavanja, poput većine virusa i mikroba.

Zabilježeno 1.300 slučajeva

“Ne smijemo dopustiti tom virusu da nam stalno priređuje nova iznenađenja”, poručila je.

Do sada je u zapadnoj Africi od ebole preminulo 729 ljudi, uključujući više od 60 zdravstvenih radnika, a zabilježeno je oko 1.300 slučajeva.

Povratak na Net.hr