TEROR U ISTANBULU

MASAKR KOD STADIONA: U dvostrukom bombaškom napadu ubijeno 38 osoba, turske vlasti: ‘Znamo tko je to učinio!’

Prema najnovijim podacima u dvostrukom bombaškom napadu u subotu u Istanbulu ubijeno je 38 osoba, a ranjeno najmanje 155 ljudi. Turska je u nedjelju proglasila dan žalosti, a turski predsjednik Tayyip Erdogan otkazao je posjet Kirgistanu kamo je trebao krenuti danas.

Dvadeset i sedam ubijenih bili su policajci, rekao je ministar Suleyman Soylu novinarima u Istanbulu.  Dodao je i da turska vlada vjeruje da se radilo o sinkroniziranim napadima.

Službenici kažu kako su napadi za cilj imali policiju, piše BBC.

Do sada je uhićeno deset osoba za koje se vjeruje da su povezani s ovim napadima, iako još niti jedna teroristička skupina za njih nije preuzela odgovornost. U Turskoj je proglašen dan žalosti.

Napadi nakon nogometne utakmice

Napadi su se dogodili nakon nogometne utakmice domaćeg Bešiktaša i Bursaspora – jedan je bio autobombom na policijski autobus ispred stadiona Bešiktaša, a drugi je djelo bombaša samoubojice koji se raznio među policajcima u obližnjem parku Macka, 45 sekundi kasnije.

TURKEY-BLAST

TURKEY-BLAST

Kako piše Reuters, 17 ozlijeđenih je u operacijskoj sali a još šestero je na intenzivnoj njezi.

TERORISTIČKI NAPAD U ISTANBULU: ‘Bilo je kao u paklu, plamen se uzdizao do neba’

Napad na autobus dogodio se dva sata nakon utakmice, kada su navijači već napustili stadion u istanbulskoj četvrti Bešiktaš, na europskoj obali Bospora.

Iza napada stoji PKK?

Radi se o “terorističkom napadu koji je jasno ciljao pripadnike interventne policije”, rekao je zamjenik premijera Numan Kurtulmus.

Ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu objavio je da je 10 osoba stavljeno u pritvor jer se povezuju s atentatom za koji je još nitko nije preuzeo odgovornost ali bi iza njega, po riječima Kurtulmusa, mogla stajati Radnička stranka Kurdistana (PKK).

“Strelice ukazuju na PKK. To je planirani čin. Objavit ćemo sve kad istraga bude gotova. Sada ne možemo reći ništa definitivno”, kazao je.

TURKEY-BLAST

TURKEY-BLAST

Erdogan: Još jednom smo u Istanbulu vidjeli ružno lice terora

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je izjavio da su teroristi za cilj imali snage sigurnosti i građane u Bešiktašu.

CHINA-G20-SUMMIT
Recep Tayip ErdoganFoto: GREG BAKER/AFP

“Još jednom smo u Istanbulu vidjeli ružno lice terora koje ne mari ni za kakav oblik morala i vrijednosti”, rekao je Erdogan.

Turske vlasti nisu objavile koga sumnjiče za napade, no do njih je došlo u godini u kojoj su Istanbul i druge turske gradove potresli napadi za koje se sumnjiči pripadnike Islamske države i kurdske militante.

Napad osudio i glavni tajnik NATO-a

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg jutros je osudio bombaške napade u Istanbulu, poručivši da je Savez ujedinjen u solidarnosti sa saveznikom Turskom i odlučan u borbi protiv terorizma.

“Osuđujem strašne čine terora u Istanbulu. U mislima sam s onima koji su izgubili svoje najmilije u bombaškim napadima, s onima koji su ranjeni i s ljudima Turske”, stoji u Stolternergovoj poruci objavljenoj u povodu dvostrukog bombaškog napada u Istanbulu.

“Ujedinjeni smo u solidarnosti s našim saveznikom Turskom. Odlučni smo u nastavku borbe protiv terorizma u svim njegovima oblicima”, poručio je glavni tajnik NATO-a u poruci objavljenoj na službenim web stranicama Saveza.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr