Dvoje zaraženih Amerikanaca bit će transportirani kući

Na području zahvaćenom epidemijom nema dovoljno liječnika ni medicinskog osoblja, a oni koji pobjeđuju strah od zaraze i odlaze pomoći guše se od stresa.

Britanski liječnik Benjamin Black, koji je napustio posao u Londonu kako bi mogao volontirati na liječenju oboljelih od ebole u Sijera Leoneu, opisao je užase koje proživljavaju oboljeli i medicinsko osoblje koje se suočava s najvećom epidemijom ove smrtonosne bolesti ikada.

Odmah na početku prvoga dana suočio se s trudnicom s unutarnjim krvarenjem, koja je oboljela nakon što je pomagala pripremiti mrtve za sprovod. Odmah nakon toga na drugoj pacijentici je morao napraviti hitnu histerektomiju, zahvat uklanjanja maternice. “Nisam mogao vjerovati da mi je to prva šihta na mojoj prvoj misiji, mislio sam da ću se ugušiti od stresa”, ispričao je Black za Metro.

Eksperimentalni serum

Kent Brantly i Nancy Writebol, dvoje Amerikanaca koji su se zarazili volontirajući za humanitarnu organizaciju Samaritan’s Purse u Liberiji bit će transportirani u SAD, javio je CNN. To je izazvalo dvojbe u javnosti je li takav potez pametan s obzirom na izrazito visoku zaraznost bolesti.

Liječenje ebole je nepoznat teren. Postoji eksperimentalni serum, i to samo jedna doza, koje se 33-godišnji Brantly odrekao u korist svoje kolegice. Ona je primila serum, ali još nema detalja o njegovoj učinkovitosti. Brantly je primio transfuziju krvi 14-godišnjaka koji je preživio ebolu, a kojeg je on liječio. U ovome času još nitko ne zna zbog čega neki ljudi prežive ebolu.

Povratak na Net.hr