PAD GERMANWINGSA U ALPAMA

ŠOKANTAN OBRAT DVIJE GODINE NAKON TRAGEDIJE KOJA JE ZAPANJILA SVIJET? ‘Istraga se opet mora otvoriti, moj sin nije imao razloga za samoubojstvo’

Na drugu godišnjicu pada zrakoplova Germanwingsa u francuskim Alpama, otac kopilota u petak je odbacio tvrdnje da je njegov sin namjerno oborio zrakoplov sa 150 osoba, kako je zaključila istraga te je zatražio otvaranje dodatne istrage.

“Moj sin u trenutku nesreće nije patio od depresije”, ustvrdio je u petak, na konferenciji za tisak u Berlinu, Guenter Lubitz, otac kopilota Gemenwingsova zrakoplova koji se na putu iz Barcelone u Duüsseldorf 24. ožujka 2015. zabio u obronke Alpa na jugu Francuske.

SNIMKE IZ KABINE Zadnjih minuta stravičnog leta ubojica Lubitz je samo ‘mirno’ disao

Istraga je pokazala da je kopilot počinio samoubojstvo te namjerno oborio letjelicu. Istraga je isto tako pokazala da se Lubitz prije tog liječio od psihičkih smetnji.

Gunther Lubitz i njegov odvjetnik traže obnovu istrage za koju smatraju da se previše usredotočila na navodnu depresiju Andreasa Lubitza, a premalo na druge okolnosti.

“Ne postoji dokaz da je Andreas bio sam u pilotskoj kabini u trenutku nesreće. Prema našem mišljenju, nastavak istrage je prijeko potreban”, rekao je odvjetnik Guentera Lubitza, Andreas Behr, pozivajući se na rezultate vještačenja koje je naručio njegov klijent.

“Moj sin je bio odgovorna osoba. I nije imao razloga za samoubojstvo, a pogotovo ne da sa sobom u smrt odvede 149 nedužnih osoba”, rekao je Guenter Lubitz u razgovoru za tjednik Die Zeit.

Odabir termina konferencije za tisak Lubitzova oca, na samu godišnjicu nesreće, izazvao je val ogorčenja rodbine poginulih putnika i članova posade, kao i kod Lufthanse, u čijem vlasništvu je Germanwings, a odvjetnik obitelji poginulih govori o “neukusnom showu”.

Danas se u zapadnonjemačkom gradiću Halternu, koji je u nesreći izgubio cijeli jedan razred gimnazije, održava komemoracija koja je zatvorena za javnost.

Povratak na Net.hr