U ŠPANJOLSKOJ

DVA HRVATSKA POMORCA UHIĆENA POD BIZARNIM OPTUŽBAMA: Krijumčarili cigarete u vrijednosti 12 milijuna eura?

Španjolska policija uhitila je dva pomorca iz Hrvatske, zajedno s još trojicom Talijana i jednim Rumunjem, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela krijumčarenja cigareta. Pomorci su činili posadu tegljača koji je u teglju vukao teretni brod na kojem je pronađeno 6 kontejnera s oko 3,2 milijuna kutija cigareta.

Šestorica pomoraca pritvorena su u zatvoru Santa Maria u Cadizu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela krijumčarenja cigareta, dok  posada broda na kojemu su nađene cigarete nije pritvorena. Iz Sindikata pomoraca Hrvatske upozoravaju kako se radi o još jednom slučaju kriminalizacije pomoraca.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan kazao je za Novi list kako je problematično to što nije pritvorena posada broda na kojemu su nađene cigarete, već posada remorkera koji je teglio taj brod bez posade. Logično je kako posada remorkera u kojoj su bila i dva hrvatska pomorca nije imala niti je morala imati saznanja o tome što nosi brod, već su ispunjavali nalog svoje kompanije. Istražni  bi postupak trebao uskoro biti završen, a Sindikat je odmah obavijestio Stožer za slučajeve ugroze hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi te je preko stožera angažirano Ministarstvo vanjskih poslova.

OTKRIVENA ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA: U samo dva mjeseca državu oštetili za više od 2,5 milijuna kuna

3,2 milijuna cigareta

Cijeli slučaj dogodio se 5. srpnja kada je Španjolska porezna agencija presrela dva broda u vodama u blizini zaljeva Cadiz, a riječ je bila o tegljaču ‘Eisvogel’ talijanske kompanije ‘Lucatelli’, brodu koji je u teglju vukao teretni brod ‘Falkvac’, koji je bio bez vlastitog pogona i posade, ali se na njemu nalazio sporni teret. 6 kontejnera s oko 3,2 milijuna kutija cigareta, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na oko 12 milijuna eura.

‘Pomorcima su u zatvoru u Cadizu osigurana prava te im je, na njihov zahtjev, dodijeljen prevoditelj na engleski jezik, a još uvijek se čeka dozvola, koju je zatražilo Veleposlanstvo RH u Španjolskoj, da se odobri posjeta pritvorenim hrvatskim pomorcima’, navode iz Sindikata koji je u kontaktu s talijanskom kompanijom, koja je vlasnik tegljača te je s njihove strane angažiran odvjetnik pored čega je u Cadiz upućen i predstavnik kompanije.

ŠTO SVE POKUŠAVAJU PROKRIJUMČARITI U AVION… Ljudi stvarno nemaju granicu, a ovo su njihove najbizarnije ideje

Višemjesečna akcija

Zapljena cigareta dogodila se u okviru Operacije Escudo, najveće koju je ikada provela Španjolska porezna agencija, koja djeluje u suradnji s britanskim vlastima i FRONTEX-om. Operacija je pokrenuta još tijekom lipnja kada je u međunarodnim vodama oko 50 milja od obale Tunisa otkriveno da je u tijeku moguća djelatnost krijumčarenja cigareta, koje su još u lipnju prebačene na brod ‘Falkvac’.

Ovaj je zatim bio u teglju na putu do brodogradilišta u Huelvi i 5. srpnja zadržan kod Cadiza. Pretpostavlja se kako se često sustav krijumčarenja odvija tako da se koriste brodovi bez pogona i posada, a teret prevozi u teglju upravo kako bi se izbjegao kazneni progon u slučaju razotkrivanja rute krijumčarenja i zapljene tereta. Sve to bi trebalo ići u korist pritvorenih hrvatskih pomoraca, kojima su u istražnom pritvoru oduzeti mobiteli, pa s njima zasad nije moguće direktno kontaktirati, piše Novi list.

Povratak na Net.hr