OPASNA NEIZVJESNOST

ĐUKANOVIĆEVA STRANKA NE ODRIČE SE VLASTI? Analitičari upozoravaju: ‘Nigdje u Ustavu ne piše kome on mora dati taj mandat’

Skup je jasna poruka da je oporba možda dobila izbore, ali je put do formiranja vlasti još dug i neizvjestan

Stranka Mile Đukanovića izgubila je izbore, no analitičari upozoravaju da u Crnoj Gori još ništa nije riješeno i da Milo Đukanović neće tek tako odustati od formiranja vlasti. On je taj koji daje mandat za sastavljanje Vlade.

“Nigdje u Ustavu ne piše kome on mora dati taj mandat. Oporba očekuje da bi on taj mandat morao ponuditi njima jer tvrde da imaju 41 od 81 zastupnika”, komentirao je politički analitičar Zoran Kusovac za RTL.

A da nije sve gotovo pokazuje i skup pobornika vlasti Mile Đukanovića preksinoć u Podgorici. Organizatori formalno nestranačkog okupljanja su se sami nazvali “crnogorske patriotske organizacije”.

DESECI TISUĆA PRISTAŠA MILA ĐUKANOVIĆA U SREDIŠTU PODGORICE: ‘Ne damo državu, Crna Gora se zasitila četničke slobode!’

Policija tvrdi da je bilo 50.000 ljudi

Prema policijskim podacima, to je bio najveći skup u povijesti te zemlje, s više od 50.000 okupljenih ili gotovo 10 posto stanovništva koje je došlo u središte glavnog grada. Danima najavljivan kao najveći skup dosad, protekao je bez incidenata. Iako na skupu nije govorio nitko iz Đukanovićeve stranke, koja je na nedavnim izborima izgubila većinu, govornici su pozivali izabrane zastupnike da ne formiraju koaliciju s prosrpskim strankama.

“Predate li Crnu Goru četničkim vojvodama u ruke da s njom čine onako kako sanjanju punih 75 godina, ostat ćete upamćeni kao najveći izdajnici svojega roda”, kazao je Nemanja Batričević, organizator skupa.

Redom su svi pozivali stranku URA, koja je s četiri mandata ključna za novu vladu, da ne ide u vlast s onima koji žele izlazak iz NATO-a i ujedinjenje sa Srbijom. To je za ljude na skupu povratak u prošlost. “Od 30. kolovoza, to vrijeme ide unazad. Kumim vas Bogom, zaustavimo ga prije devedesetih”, izjavio je Peđa Vučurović, organizator skupa.

Pripreme za skup počele su prije nekoliko dana na Cetinju, gdje su se pjevale Thompsonove i Škorine pjesme, a prema analitičarima, skup je jasna poruka da je oporba možda dobila izbore, ali je put do formiranja vlasti još dug i neizvjestan.

Sam Đukanović od izbora se oglasio tek jednim intervjuom. Za poraz je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu koja od početka godine organizira skupove protiv njega zbog izmjene zakona o vjeri. Drugi krivac je, po njegovim riječima, Vučić koji ima dvije ideje u politici. “Prva ideja je da se žele miješati u unutrašnji politički život drugih država, a druga je da se miješaju tako da pokušavaju revitalizirati politiku velikosrpskog nacionalizma u našoj regiji”, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr