IZBORI U CRNOJ GORI

ĐUKANOVIĆEV DPS POTVRDIO POLITIČKU PREMOĆ: Na vlasti su već 20 godina, a popularnost im sve više raste

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića uvjerljivo je pobijedila na lokalnim izborima koji su u nedjelju održani u Mojkovcu, Petnjici, Tuzima i na Cetinju, prenose u ponedjeljak podgorički mediji na na temelju rezultata koje su priopćili stranački uredi.

Ovi izbori su bili značajni po tome da se odmjeri snaga DPS, koji vlada posljednjih 20 godina, s obzirom na to da je na lokalnim izborima u Kotoru, Budvi i Herceg Novom, početkom ove godine, udružena oporba osvojila vlast.

U Mojkovcu i Petnjici, na sjeveru države, DPS je ostvarila apsolutnu pobjedu osvojivši po 20 zatupničkih mandata, od 31 koliko broje lokalni paralamenti. Međutim, na Cetinju i u gradskoj podgoričkoj općini Tuzi, iako imaju najbolje rezultate, morati će vladati s tradicionalnim koalicijskim partnerima, Socijaldemokratama(SD) i Bošnjačkom strankom(BS).

Oporba ovoga puta nije ostvarila očekivani rezultat, čak je prošla puno lošije nego ranije, pa su očekivanja da će Đukanović na predstojećim predsjedničkim izborima iduće godine pobijediti bez problema.

Karakteristika ovih izbora je i to što je DPS pobijedio i u nacionalnim sredinama, u Petnjici gdje u većini žive Bošnjaci, i u Tuzima, kod Podgorice, s većinskim albanskim stanovništvom. Izbori su, prema službenim izjavama, protekli bez većih problema, mada su na Cetinju zabilježeni i fizički obračuni pripadnika pojedinih stranaka.

Povratak na Net.hr