IZBORI U SAD-u

DRŽAVA KOJA ĆE PRESUDITI: Ako će Clintonova i ovdje biti jača, Trump gubi izbore

Sve je manje vremena do dana odluke za Amerikance. Hillary Clinton ili Donald Trump? U većinih svojih tradicionalnih utvrda, oba kandidata su sigurna, no borba u ‘neodlučnim’ saveznim državama, nikada nije bila tijesnija. Jedna od tih država je i Sjeverna Karolina.

Republikanski kandidat Donald Trump teško će moći izbjeći poraz na predstojećim predsjedničkim izborima, ako njegova protukandidatkinja Hillary Clinton pomete Sjevernu Karolinu.

Ta savezna država ujedno je i država u kojoj se vodi vrlo tijesna bitka te u kojoj se jasno ocrtavaju mane oba kandidata. Trump je u borbi za naklonost konzervativnih demokrata, posebno ženskog dijela biračkog tijela u velikim predgrađima gradova Charlotte i Raleigh-Durham, koji su već dugo sastavni dio pobjedničke formule Republikanaca i Sjevernoj Karolini.

No, i Clintonova ima svojih briga. Mlađi birači ove savezne države, koji su Obami donijeli pobjedu 2008. godine, teško da će glasovati za nju.

Čiji birači imaju jaču volju?

Tako se oboje kandidata, svatko sa svojom strategijom, bori za apsolutno svaki glas u Sjevernoj Karolini. ‘Oba kandidata se ovdje susreću s problemom, ali smatram da mislim da su Clintoničini birači puno predaniji rješevanju problema od Trumpovih birača’, rekao je za Business Insider Paul Shumaker, savjetnik jednog američkog senatora.

Ankete pokazuju da će Sjeverna Karolina, Ohio i Florida biti države koje će odlučiti izbore te u kojima će bitka za glasove biti najtješnja. Zbog raspodjele elektorskih glasova, ako Clintonova osvoji premoć u Sjevernoj Karolini, to će značiti da Trump mora odnijeti pobjedu u Ohiju i Floridi te u tradicionalno demokratskoj Pennsylvaniji. Clintonovoj na ruku ide i rast popularnosti u tradicionalno republikanskoj Virginiji.

Strategija Hillary Clinton se bazira na mladim biračima, što je rekla i u prošlotjednoj debati kada je izjavila i kako postoji plan kojim će se uz pomoć vlade sufinancirati školarine na sveučilištima. Trumpova se pak strategija i dalje temelji na premisi – neka sve ide svojim tijekom.

Povratak na Net.hr