'IMUNITETU STADA, STIŽEMO'

DRUŽENJE ISPRED HNK U ZAGREBU JE ‘MALA BEBA’: Pola ovoga grada napravilo ogroman korona-party prije uvođenja najstrožih mjera

Tisuće mladih u Liverpoolu cijele su noći pjevale i plesale ne oštujući nikakve epidemiološke mjere kako bi ‘proslavili’ uvođenje karantene, odnosno najstrožeg stupnja epidemioloških restrikcija u svom gradu

Horde mladih izazvale su kaos u noći s utorka na srijedu u Liverpoolu. Naime, uoči uvođenja mjera treće razine, veseljaci su priredili ogromnu uličnu zabavu. Plesali su, pjevali, usput razbijali policijske automobile, a netko je na Snapchatu objavio video naziva: “Imunitetu stada, stižemo”.

Prolaznici su za DailyStar komentirali kako veći neposluh i gore scene nisu vidjeli od početka pandemije. “Misle da je to sve zabava, a to što će biti na stotine slučajeva više zbog njihovog izigravanja, to nema veze”, bjesnila je javnost na društvenim mrežama.

“Ovi događaji su mi dali do znanja da će druga karantena s kojom se Liverpool suočava izazvati vrlo opasan val prosvjeda i pobuna onih koji ne vjeruju u epidemiološke mjere”, poručio je jedan od građana Liverpoola.

U Velikoj Britaniji vrijede tri razine epidemioloških mjera, ovisno o broju slučajeva u pojedinoj regiji. U prvoj, najblažoj razini, Britanci se smiju družiti s najviše šest ljudi na otvorenom ili u zatvorenom, a ugostiteljski se objekti zatvaraju u 22 sata. Na drugoj razini, druženja su ograničena na šest osoba na otvorenim prostorima, a zabranjeno je čak i pozivanje gostiju kod kuće. Na najstrožoj, trećoj razini, koja od srijede ujutro obuhvaća i Liverpool, zabranjeno je bilo kakvo druženje, osim na otvorenim javnim površinama i to u grupama od šest osoba, a ugostiteljski objekti, teretane, kina i kasina su zatvoreni, ali su zato otvorene škole i shopping centri.

U Liverpoolu i okolici se posljednjih dana svakodnevno bilježi više od 1000 novozaraženih, a nove će mjere ostati na snazi najmanje 28 dana. Vlasti procjenjuju da čak 40 posto novih slučajeva zaraze dolazi sa sjeverozapada Engleske.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr