'ALARMANTNA SITUACIJA'

DRAMATIČNO UPOZORENJE WHO-A: ‘Brojevi od rujna bi trebali biti zvono na uzbunu za sve nas diljem Europe’

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na alarmantnu razinu prijenosa koronavirusa u Europi: ‘Brojevi od rujna bi trebali biti zvono na uzbunu za sve nas’

Razina prijenosa covida-19 u Europi je “alarmantna”, upozorila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koju također brine skraćivanje karantene odlučeno ili planirano u nekoliko zemalja, među kojima i u Francuskoj.

“Brojevi od rujna bi trebali biti zvono na uzbunu za sve nas” diljem Europe, gdje je broj novooboljelih veći od onih iz ožujka i travnja, izjavio je u Kopenhagenu direktor za Europu Hans Kluge.

BEROŠ SE USPROTIVIO WHO-U: Najavio je skraćivanje izolacije: ‘Zaraznost se značajno smanjuje nakon sedmog dana bolesti’

Ne žele skratiti preporuku karantene

UN-ova organizacija je također odbila skratiti svoju preporuku 14-dnevne karantene za one koji su bili u dodiru s virusom.

“Naša preporuka 14-dnevne karantene se temelji na našem razumijevanju razdoblja inkubacije i prijenosa bolesti, i promijenili bismo ju samo na temelju promjene našeg razumijevanja znanosti, što za sada nije slučaj”, inzistirala je Catherine Smallwood zadužena za hitne situacije WHO Europa.

STOŽER JE DONIO ŠEST NOVIH ODLUKA: Davor Božinović na Vladi objavio o kojim se epidemiološkim mjerama radi

Kakve su prakse u drugim zemljama?

U Francuskoj se odlazi u izolaciju na sedam dana u slučaju kontakta. U Velikoj Britaniji na deset dana, a u Irskoj i nekoliko europskih zemalja poput Portugala i Hrvatske razmatra se skraćivanje.

“Uzevši u obzir velike pojedinačne i društvene posljedice skraćenja karantene, pozivam države regije da prate redovnu znanstvenu proceduru sa svojim stručnjacima i da razmotre sigurne opcije skraćenja karantene”, inzistirao je Kluge.

Europska zona WHO-a, u kojoj je 53 zemalja, među kojima i Rusija, zabilježila je blizu pet milijuna službenih slučajeva i više od 227.000 umrlih od virusa, prema podacima organizacije.

Zbog nastavka epidemije ili većih kapacitet testiranja nego u ožujku i travnju, broj dnevno novooboljelih trenutačno iznosi između 40.000 i 50.000, prema dnevnom vrhuncu od 43.000 1. travnja, pokazuju ti podaci. Novi apsolutni rekord zabilježen je 11. rujna, s oko 54.000 zabilježenih slučajeva u 24 sata.

‘PITANJE JE KOLIKO ĆE HRVATA UMRIJETI TIJEKOM ZIME’; Lauc otkrio treba li razmišljati o oštrijim mjerama i priznao: ‘Neke su bile pogrešne…’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr