'ROBOTI ZA UBIJANJE'

DRAMATIČNO UPOZORENJE STRUČNJAKA: ‘Ako ne zaustavimo razvoj ovog oružja uskoro ćemo uživo gledati scene iz horor filmova!’

Svjetlo dana ugledao je možda najstravičniji film o pretpostavljenoj budućnosti koju karakteriziraju negativni i antiutopijski elementi. Film nije djelo poznatih holivudskih autora već je riječ o sedmominutnom videozapisu o budućnosti preplavljenoj tehnološkim ostvarenjima. Prava horor priča.

Sveučilišni profesor Stuart Russell sa Sveučilišta Berkeley u suradnji s Institutom budućnosti života snimio je sedmominutni video koji ostavlja bez teksta.

U videu se govori o budućnost preplavljenoj tehnološkim ostvarenjima među kojima neka od iznimno opasnih poput dronova koji će moći raspoznavati lica i koji će na sebi moći nositi eksplozivne naprave koje bi mogle izazvati masakre kojima se neće nikada moći ući u trag.

Traže zabranu daljnjeg razvoja umjetne inteligencije

Ovaj film jedan je od posljednjih pokušaja ovog znanstvenika da pridonese globalnoj zabrani razvoja autonomnih sustava oružja čija je svrha ubijanje bez ljudske kontrole.

Ovaj video objavljen je u vrijeme kada se u Ženevi održavaju sastanci zemalja potpisnica Konvencije UN-a o konvencionalnom oružju.

‘Imamo mogućnost spriječiti ovakvu budućnost, no prostor za djelovanje se sve više sužava. Ukoliko dopustimo strojevima da samostalno odlučuju koje će ljude ubiti uništit ćemo sami sebe, našu sigurnost i vlastitu slobodu’, rekao je profesor Russell.

Film prikazuje na tisuće studenata ubijenih u napadima na desetak sveučilišta nakon što su dronovi pretjeli tim područjem. Neki od dronova prikazanih u filmu slijeću na zgradu i buše rupe u zidovima ne bi li dronovi s eksplozivnim naparavama mogli ući unutra te krenuti u potragu za nekim određenim studentom.

Slična scena odvija se i na američkom Capitolu gdje dronovi usmrte nekoliko američkih senatora.

Stručnjaci zabrinuti

Iako ovakvi scenariji za sada nisu mogući, stručnjaci izražavaju izuzetno veliku zabrinutost zbog ubrzanog napredovanja tehnologije koja bi ubrzo mogla dovesti upravo do takvih scena kojima smo do sada svjedočili samo u horor filmovima.

Istraživači upozoravaju da se nekoliko snažnih država svijeta ozbiljno približava trenutku ostvarenja autonomnog oružja, a u slučaju da samo jedna zemlja uvede ovakvu vrstu naoružanja u svoje vojne redove to bi značilo da bi automatski sve zemlje svijeta krenule za njima u tu utrku.

Zbog ovakvih mogućih scenarija vodeći znanstvenici s područja umjetne inteligencije godinama upozoravaju da se donesu određene zabrane u razvoju autonomnog oružja stvarajući tako ‘robote ubojice’.

Upozoravaju da bi takvo oružje jednog dana vrlo lako moglo doći u ruke teoristima koji bi ga potom mogli iskoristiti za masovne pokolje stvarajući masovne klaonice.

Ranije ovog mjeseca vodeći stručnjaci s područja umjetne inteligencije u Kanadi i Australiji pozvali su svoje vlade da podrže zabranu razvoja smrtonosnih autonomnih sustava oružja. Proteklog je ljeta u izvješću obavljenom na Sveučilištu Harvard objavljeno kako ozbiljno upozorenje prema kojem bi se uskoro oružje koje se zasniva na umjetnoj inteligenciji moglo pretvoriti u nuklearno oružje, piše CNN.

Povratak na Net.hr