Nisu reagirali na upozorenja

DRAMATIČNI INCIDENT NA MORU: Argentinska mornarica pucala i potopila kineski brod!

Argentinska mornarica potopila je kineski ribarski brod koji je protuzakonito ušao u argentinske vode.

Prema izvješću argentinske mornarice, brod Lu Yan Yuan Yu 010 presreli su u ponedjeljak nedaleko grada Puerto Madryn, oko 1,460 kilometara južno od Buenos Airesa zbog ilegalnog ribarenja.

Kineski ribarski brod ilegalno ribari u argentinskim vodama
Kineski ribarski brod ilegalno ribari u argentinskim vodamaFoto: youtube screenshot

Ugasili svjetla i pokušali pobjeći

Ribarski brod nije slao pozive upozorenja, na zvučne i svjetlosne pozive nisu reagirali, niti na radio-poruke na španjolskom i engleskom.

Navodno je brod ugasio sva svjetla pa pokušao pobjeći u međunarodne vode. Ni hici upozorenja nisu ih zaustavili.

U blizini su bila još dva, najvjerojatnije kineska, broda u pratnji. U nekoliko navrata kineski brod se pokušao zabiti u argentinski brod stoga su Argentinci odlučili zapucati.

Ispalili su projektile prema ileganom brodu i probili ga na nekoliko mjesta. Brod je počeo tonuti. Četvoricu su izvukli Argentinci, ostali su krenuli prema drugom kineskom brodu, izvijestile su vlasti u Argentini.

U Kini potvrdili događaj

Mornarica je zadnji put prije 15 godina ulovila strance kako ilegalno love u argentinskim vodama.

U Pekingu su izvijestili da je brod lovio ribu u argentinskim vodama te da ga je argentinska mornarica ganjala nekoliko sati prije nego što su uspjeli potopiti brod. I oni su potvrdili da je četvero zadržano u Argentini a više od 28 mornara je spasio jedan obližnji kineski brod. U izvješću se ne navodi je li brod lovio ribu ilegalno te je li se pokušao zabiti u brod argentinske mornarice.

Povratak na Net.hr