EVAKUIRANO 1600 OSOBA

DRAMATIČNA SITUACIJA U ‘DŽUNGLI’: Zbog operacije ‘čišćenja’ 50-ak djece ostalo bez roditeljske pratnje

Žene i muškarci s kovčezima i naprtnjačama od jutra dolaze pred hangar koji služi kao glavni stožer operacije ‘čišćenja’ migrantskog kampa kojeg je do sada napustilo više od 1600 ljudi.

Migranti koji su se nalazili u migrantskom kampu Calaisu, nazvanim ‘Džungla’ ukrcani su na autobuse za službene prihvatne centre diljem zemlje, nakon što je u ponedjeljak ujutro započela akcija zatvaranja kampa u kojem se nalazilo više od 10.000 ljudi.

Većina ih je željela otići u Veliku Britaniju, mjesecima su pokušavali ukrcati se na vlakove, autobuse, ilegalnim putem proći granicu dvije zemlje i trajno se nastaniti na području Britanije.

FRANCE-EUROPE-MIGRANTS-BRITAIN-CALAIS-DEMOLITION

Stvorili zajednicu

U kampu Calais na sjeveru Francuske, migranti su sami sebi organizirali škole, vrtiće, barove i trgovine, no francuske su vlasti prošlog mjeseca odlučile zatvoriti kamp zbog toga što su uvjeti u kampu postali ‘prestašni’.

The Guardian piše kako je prilikom zatvaranja kampa oko 50 djece mlaže od 13 godina ostalo bez roditeljske pratnje. Oni će još neko vrijeme ostati u kampu dok se ne pronađe rješenje oko njihovog zbrinjavanja.

Francuske vlasti u poslednjih su godinu dana izgradile 120 prihvatnih centara u koje će premjestiti migrante iz Džungle, s ciljem pružanja sigurnosti i uvjeta dostojnih živom biću.

Humanitarna akcija

Vlada cijelu operaciju prikazuje kao “humanitarnu”. Njome bi se trebalo zatvoriti najveće sklepano naselje u Francuskoj, nastalo prije 18 mjeseci, koje su nastanjivali migranti većinom iz Afganistana, Sudana i Eritreje, sa snom da će prijeći kanal La Manche i domoći se V. Britanije.

Kamp u Calaisu postao je kamen spoticanja u raspravi oko imigracije te izazivao napetosti između Pariza i Londona. Krajem rujna francuska vlada najavila je njegovo raspuštanje.

Oko 1250 policajaca i žandara mobilizirano je kako bi osigurali bezbolno odvijanje operacije.

FRANCE-EUROPE-MIGRANTS-BRITAIN-CALAIS-DEMOLITION

FRANCE-EUROPE-MIGRANTS-BRITAIN-CALAIS-DEMOLITION

Čekali mjesecima

Muškarci, žene i djeca strpljivo su mjesecima čekali u blatnom naselju na prelazak kanala. U nedjelju uoči početka operacije zatvaranja Džungle francuski službenici dijelili su im informativne letke pozivajući ih da odustanu od sna da se domognu britanskog kopna.

“Još uvijek trebamo ljude uvjeriti da prihvate smještaj i odustanu od britanskog sna. To je najteži dio”, kaže Didier Leschi koji vodi francuski ured za imigraciju za Afp.

“Morat će nas nasilu otjerati. Želimo u Britaniju”, kaže Afganistanac Karhazi. Sirijski migrant koji nije želio otkriti svoj identitet kaže kako su pred zoru mnogi otišli iz Džungle kako bi izbjegli premještaj u druge dijelove Francuske.

To je učinio i on i podigao je šator desetak kilometara dalje. “Bio sam u Džungli 13 mjeseci i naučio sam da ne treba vjerovati vlastima. Uvijek kažu jedno a učine drugo. Pa sam prošle noći otišao i postavio šator na drugom mjestu”, kaže on.

Počinju prva rušenja nastamba

Francuske vlasti nadaju se da će zatvoriti Džunglu za tjedan dana. Do srijede bi svi stanovnici trebali biti evakuirani a već u utorak počinju prva rušenja nastamba.

Podsjećamo, već prilikom priprema za zatvaranje migrantskog kampa ‘Džungla’ u francuskom Calaisu, u nedjelju navečer, izbili su nemiri. Migranti su bacali kamenje na policiju, a ona je uzvratila suzavcem.

Velika je Britanija počela prihvaćati nekolicinu od planiranih 1.300 djece iz Calaisa. Oni migranti koji budu suglasni da ih se preraspodjeli po Francuskoj ukrcat će se na jedan od 60 autobusa, a moći će zatražiti azil. Za migrante iz Calaisa je po Francuskoj predviđeno oko 7.500 kreveta. Sutra će početi uklanjanje šatora i skloništa koja ostaju nakon preseljenja migranata, a očekuje se da će čitava operacija trajati tri dana.

FRANCE-EUROPE-MIGRANTS-BRITAIN-CALAIS-DEMOLITION

Povratak na Net.hr