STIŽE I VOJSKA

DRAMA NA MAĐARSKOJ GRANICI: Migranti preskaču ogradu, policija bacila suzavac

Mađarska policija ispalila je danas suzavac na grupu  migranata koja je pokušala napustiti prihvatni centar za izbjeglice koji je smješten u blizini srpske granice.

“Policija je bacila suzavac na imigrante kako bi spriječila njih dvjestotinjak da napuste glavni izbjeglički centar u Roszkeu, rekao je glasnogovornik policije Szabolcs Szenti.

Imigranti su odbili dati otiske prstiju i policajci su “pokušali smiriti situaciju, ali su imigranti nastavili vikati”, kazao je on.


Na granicu stiže i vojska?

Mađarska je priopćila u srijedu da razmatra slanje vojske na svoju južnu granicu, gdje rekordni broj imigranata, među kojima je puno sirijskih izbjeglica, ulazi u Europsku uniju.

Policija je priopćila da je rekordnih 2.533 imigranata, većinom iz Sirije, Afganistana i Pakistana, uhvaćeno prilikom ulaska u Mađarsku iz Srbije u utorak.

Dio imigranata mogao je proći neprimjećeno na mjestima gdje ograda nije dovršena na granici prema Europi, koja je suočena s najgorom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata.

Ograda nije "spasila" Mađare
Ograda nije “spasila” MađareFoto: AFP

Ograda puno ne pomaže

Mađarska, koja je dio schengenskog prostora, gradi ogradu uzduž svoje 175 kilometara dugačke granice sa Srbijom u pokušaju da zaustavi ulazak imigranata u zemlju.

Vladin glasnogovornik Zoltan Kovacs izjavio je da će parlament idućeg tjedna raspravljati o tome hoće li rasporediti vojsku na granicu.

“Mađarska vlada i vijeće za nacionalnu sigurnost… razmotrili su pitanje kako bi se vojska mogla iskoristiti da pomogne u osiguravanju mađarske granice i granice EU-a”, rekao je Kovacs.

 

Povratak na Net.hr