CLINTON ILI TRUMP?

DOSAD JE SAMO JEDNOM POGRIJEŠIO: Američki politolog izradio model predviđanja i ‘otkrio’ tko će biti predsjednik

Američki politolog Helmut Norpoth sa sveučilišta Stony Brook u New Yorku izradio je model s pomoću kojeg je, kaže, moguće uspješno predvidjeti pobjednika predsjedničkih izbora u SAD-u.

Kako piše NY Post, Norpoth je taj model retroaktivno primijenio na sve američke predsjedničke izbore od 1912. godine naovamo i samo jednom je pogriješio – kada je predvidio da će 2000. godine pobijediti Al Gore. Gore je te godine doista dobio više glasova, ali je nakon spornog prebrojavanja glasova na Floridi na kraju ipak pobijedio George Bush mlađi.

NOVE ANKETE OTKRIVAJU POBJEDNIKA: Hoće li na izborima pobijediti Hillary Clinton ili Donald Trump?

Stvarni događaji ne utječu na model

Norpoth je svoj model primijenio i na aktualnu predsjedničku utrku Hillary Clinton i Donalda Trumpa, te zaključio da će pobijediti – Trump.

“Model je još u veljači predvidio da će Trump biti pobjednik i od tada se ništa nije promijenilo. Što god da se dogodilo u stvarnom svijetu, to ne utječe na model”, kazao je Norpoth.

Njegov model ne uzima u obzir političku klimu koji se neprestano mijenja niti utjecaj pojedinih događaja na predsjedničku utrku nego isključivo rezultate kandidata u predizborima unutar stranaka pa prema tome donosi zaključak koji je kandidat jači.

POWELL PODRŽAO HILARY CLINTON: ‘Trump nije kvalificiran za vođenje države’

Povratak na Net.hr