NOVI IZAZOVI

DOLAZI DO PROMJENE U PRAVILIMA IGRE: Brexit se neće dogoditi jer ga Britanija više ne treba!

Iza nas je buran tjedan na svjetskoj političkoj sceni, a čini se kako su mnogi događaji koji su ga obilježili utjecali i na novo promišljanje o Brexitu. Tako je Sean O’Grady, novinar The Independenta u svom tekstu objasnio zbog čega Britanci ipak neće morati napustiti Europsku uniju. Razloge za takav stav sažeo je u pet točaka.

1. Marine Le Pen će osvojiti francuske predsjedničke izbore

Izbor za predsjednika Francuske održat će se u travnju ili svibnju što je unutar roka za pokretanje Brexita, izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Iako bi takav razvoj događaja prema mnogima bio šokantan i nepoželjan, za Veliku Britaniju on dodnosi novu nadu. Narodna fronta koju vodi La Pen poznata je po zagovaranju ‘Frexita’, izlaska Francuske iz Europske unije što bi zahtjevalo preoblikovanje Europske unije na području za koje se britanski euroskeptici zalažu.

To bi značilo ukidanje slobodnog kretanja ljudi i repatrijacije nekih ovlasti nacionalnom parlamenatu kao i zadržavanje gospodarskih odnosa s Unijom.

U MEDIJE PROCURILA BILJEŠKA ‘BREXIT UPDATE’: Otkriveno da vlada premijerke May uopće nema plan za izlazak iz EU

2. Marine Le Pen neće dobiti francuske predsjedničke izbore

Za takav scenarij, sadašnji vođa desnice Francois Fillon morat će radikalno reformirati politiku prema Europskoj uniji i to u smjeru euroskepticizma. Naravno, prilikom toga mora voditi računa o političkoj stabilnosti zemlje. U takvom scenariju u kojem raste euroskepticizam, reforme Europe, odnosno Unije bile bi slične linijama koje zagovara Brexit.

FRANCE-EU-PARLIAMENT-VOTE

3. Angela Merkel neće dobro proći na izborima u Njemačkoj

Politička moć mijenja se i u Njemačkoj. Kao i u ostatku Europe desnica je sve jača, a upravo bi to moglo utjecati na stavove kancelarke Angele Merkel o novim reformama u Europskoj uniji, osobito na području slobodnog kretanja ljudi. Javno mijenje u kombinaciji s težnjama poduzetnika i izvoznika moglo bi natjerati kancelarku da u njemačku politiku uvede neke promjene. Takva, nova Europa postala bi mjesto u kojem bi se Velika Britanija ponovno mogla osjećati ugodno.

GERMANY-CABINET-MEETING-MERKEL

4. Theresa May mogla bi ići na prijevremene izbore i izgubiti bitku

U trenutnoj atmosferi koja vlada Britanijom, svašta je moguće. Tako je realno očekivati i da bi premijerka Theresa May mogla izgubiti svoju većinu ukoliko se dogodi ponovljeni referendum o Brexitu – bilo kao stvar službene politike ili kao nusproizvod izbijanja građanskog rata predvođenog Laburističkom strankom. Doista, sljedeći opći izbori Velike Britanije mogli bi se pretvoriti u de facto drugi referendum o Brexitu.

BRITAIN-ECONOMY-BUSINESS-CONFERENCE-CBI

ŠTO NAKON TRUMPA I BREXITA: Europi prijeti populistički tsunami i scenarij iz horora…

5. Britanski Laburisti postaju ozbiljni po pitanju Brexita

U jednom će trenutku Laburistička stranka morati odlučiti što joj je draže: Europa ili Corbyn? (Član Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva) Ukoliko je jedina stvar koja stoji između stranke i sprječavanja Brexita stav trenutnog lidera, onda bi čak i neki od njegovih najvjernijih navijača mogli započeti potragu za novim vodstvom i šansom za promjenu politike koja će dopustiti aktivaciju članka 50.

Povratak na Net.hr