BORBA PROTIV INFLACIJE

DOLAR, EURO, FUNTA, RUPIJA, JUAN… Koristili devet stranih valuta, pa sad uvode svoju!

Zimbabve uvodi vlastitu valutu, sedam godina nakon što je zbog neobuzdane inflacije zimbabveanski dolar povučen iz prometa. Valuta će se zvati dolar i, barem u početku, vrijedit će kao i američki dolar. Država to obrazlaže pokušajem ublažavanja kronične nestašice novca, piše BBC.

Ova južnoafrička zemlja koristila je u međuvremenu različite valute. Da bi zaustavila masovno tiskanje novca vlada je odlučila uvesti u službenu upotrebu američki i australski dolar, južnoafrički rand, euro, britansku funtu, japanski jen, kineski juan, indijsku rupiju i afričku pulu.

Kolaps u ekonomiji značio je da su stanovnici Zimbabvea sve morali kupovati u inozemstvu – od flaširane vode do čačkalica – pa se novac neprestano odlijevao iz zemlje. Zimbabve sada pokušava novim apoenima od dva i pet dolara olakšati barem lokalne transkacije.

Mnogi vjeruju da je ovo prvi korak ka ponovnom uvođenju domaće jedinstvene valute. Tim više što nove novčanice čak i izgledaju kao stari zimbaveanski dolar.

Ljudi su pohrlili na bankomate u nadi da će zamijeniti američke dolare. Neke trgovine odbijaju prihatiti nove novčanice, dok neki drugi kažu da nemaju izbora.

Ekonomski analitičari, međutim, ne mogu odgonetnuti što je svrha uvođenja nove monete kao platežnog sredstva u Zimbabveu. Upozoravaju da će ovo samo pogoršati stanje u državi.

“Većina kompanija uvozi svoju robu tako da im trebaju devize, a ne ova valuta čije će uvođenje samo otjerati strane investitore. Imat ćemo samo veću nestašicu u zemlji”, rekao je ekonomist tamošnjeg državnog istraživačkog instituta.

Valutna kriza u Zimbabveu počela je 2000. godine, kada je vlada provodila agresivnu zemljišnu reformu. Kombinacija sankcija i gubitka poverenja u gospodarstvo dovela je do pada dolara u ovoj zemlji.

Povratak na Net.hr