'OVO NIJE POVRATAK U NORMALU'

DOK DRUGI UVODE OŠTRIJE MJERE I POLICIJSKI SAT, ONI OPET IDU KONTRA: Švedska ukida izolaciju za starije ljude i rizične skupine

Stariji Šveđani mogu prekinuti izolaciju, objavila je vlada u četvrtak ukazujući na niže stope zaraze koronavirusom nego na proljeće i sve veću potrebu da se uzme u obzir i mentalno zdravlje starijih

Od početka zdravstvene krize izazvane pandemijom koronavirusa, najviše pažnje i kontorverzi izazivao je model koji u borbi sa zarazom primjenjuje Švedska. I sada, dok se praktički cijela Europa priprema za borbu s novim valom pandemije pooštravanjem mjera, uvođenjem “lockdowna”, a u nekim zemljama i policijskog sata, Švedska opet ide protiv struje i ukida dosad važeće mjere, odnosno preporuke za ljude starije od 70 godina te rizične skupine.

Kako piše portal The Local, koji donosi vijesti iz Švedske na engleskom jeziku, švedska vlada je danas objavila da osobe starije od 70 godina i one koje su s visokim rizikom obolijevanja od Covida-19, više neće biti obuhvaćene posebnim preporukama nego istim mjerama koje se primjenjuju na ostalo stanovništvo.

TVORAC ŠVEDSKOG MODELA EKSKLUZIVNO: Tegnell o karanteni, cijepljenju i velikom broju mrtvih; ‘Maske? Ne, druga mjera je bolja…’

Ova odluka ne znači povratak u normalu

Od ožujka je starijima od 70 godina i osobama iz rizičnih skupina preporučeno da izbjegavaju sve bliske kontakte s ljudima izvan svojih kućanstava, uključujući odlaske u trgovine, supermarkete i druga mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi. Te su preporuke sada ukinute.

“Ova skupina podnijela je velike žrtve kako bi se zaštitila i smanjila širenje zaraze”, rekla je ministrica zdravstva i socijalnih poslova Lena Hallengren.

Hallengren je upozorila da to ne znači povratak u normalu.

“Svakodnevni život ne može biti onakav kakav je bio prije pandemije”, rekla je ministrica zdravstva. “No postoji puno načina života koji nisu samo preživljavanje.”

Čelnik Agencije za javno zdravstvo Johan Carlson rekao je da su mjere za osobe starije od 70 godina imale učinka, ali da više nisu opravdane jer postoje dokazi da im je u izolaciji trpjelo mentalno i tjelesno zdravlje.

OVA JE ŽENA STVARALA ŠVEDSKI MODEL: ‘Puno ljudi je osjećalo strah kad su svi uveli karantenu… Mi samo predlažemo, zna se čija je zadnja’

‘Moramo pronaći ravnotežu…’

Dužnosnici očekuju da će se svi pridržavati istih pravila, koja uključuju držanje distance na javnim mjestima, izbjegavanje velikih okupljanja i ostajanje kod kuće u slučaju pojave simptoma bolesti. Carlson je naglasio kako je važno da se dobne skupine stanovništva nastave poštivati te mjere kako bi dugoročno zaštitile najugroženije skupine.

“Proljetos su naše preporuke shvaćene ozbiljno, što je rezultiralo smanjenjem stope bolesti, a manje ih je primljeno i na intenzivnu njegu. Spašen je velik broj života, ali nije razumno da rizične skupine dugotrajno snose tako veliku odgovornost”, rekao je Carlson.

“Naravno, to ne znači da će starije osobe sada početi koristiti javni prijevoz kao u normalno vrijeme. Svatko bi trebao postupati s velikim oprezom, ne izlagati se bespotrebno, izbjegavati gužve na ulicama i u trgovinama. Za pojedince će i dalje postojati opasnost, neki će se i razboljeti, ali moramo pronaći ravnotežu”, rekao je Carlson.

HRVATSKI ZNANSTVENIK: ‘A što je s Danskom? Pa ima bolje brojke od Švedske; Pričajmo i o Vijetnamu, oni dobro upravljaju krizom’

‘Imali su na snazi dvije zabrane, jednu sada ukidaju’

Ovu odluku švedska vlada donijela je na temelju međunarodnih istraživanja i domaćih epidemioloških podataka, kao i podataka zdravstvene službe te razgovora s umirovljeničkim i useljeničkim organizacijama.

Broj novih slučajeva u nordijskoj zemlji kontinuirano raste proteklih tjedana, ali je na nižoj razini u odnosu na broj stanovnika nego u drugim europskim zemljama u kojima se svakodnevno postavljaju novi rekordi. U Švedskoj je ukupno oko 107.000 zaraženih i 5900 umrlih. Broj smrtnih slučajeva u Švedskoj je višestruko veći nego kod njezinih nordijskih susjeda, ali je niži nego u zemljama koje su uvele strože mjere poput Španjolske i Italije.

Odluku je na Facebooku kratko prokomentitrao i naš poduzetnik i matematičar Nenad Bakić koji od početka pandemije intenzivno sudjeluje u raspravama o epidemiološkim mjerama, ističući racionalnost švedskog pristupa borbi protiv koronavirusa.

“Švedska i dalje kontra struje, relaksiraju mjere… Imali su samo jednu zabranu (okupljanje preko 50), koja je i dalje na snazi i jednu ‘kao’ zabranu, a to je ovo za starije… sada ovu drugu ukidaju”, napisao je Bakić.

IMAJU PORAST NOVOZARAŽENIH, ALI GLAVNI ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG TVRDI DA TO NIJE DRUGI VAL: ‘Mi to nemamo’

Povratak na Net.hr