IZRAVNALI SU KRIVULJU

DOK DRUGI BILJEŽE REKORDE ONI SE POLAKO OTVARAJU: ‘Te odluke mogu spasiti stotine tisuća radnih mjesta i zbog toga ih donosimo’

Poljska je najavila otvaranje trgovačkih centara nakon što se izravnala krivulja broja novozaraženih: ‘Jedan je uvjet… disciplina u svakoj trgovini, centru, prodavaonici namještaja’

Dok druge istočnoeuropske države u subotu imaju nove rekorde u broju oboljelih i umrlih Poljska zbog izravnjavanja krivulje broja novozaraženih koronavirusom najavljuje djelomično otvaranje. Ukupni broj zaraženih koronavirusom u istočnoj Europi danas je premašio pet milijuna, prema podacima Reutersa. Radi se o regiji u kojoj su Bjelorusija, Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Moldavija, Rumunjska, Rusija, Slovačka i Ukrajina.

Na području istočne Europe u proteklom je tjednu svaki dan bilo prosječno 82.000 novih slučajeva zaraženih, te prosječno više od 1500 umrlih. Rusija, Poljska i Ukrajina među 20 su zemalja svijeta s najvećim brojem slučajeva bolesti. Poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je otvaranje trgovačkih centara od sljedeće subote kako bi pomogao trgovcima u tjednima do Božića.

Vlada je zatvorila sva mjesta zabave i neke trgovine 7. studenoga nakon skoka broja oboljelih, no od tada se krivulja broja oboljelih izravnala. “Jedan je uvjet… disciplina u svakoj trgovini, centru, prodavaonici namještaja. Ako toga ne bude, te će prodavaonice biti zatvorene”, rekao je Morawiecki na konferenciji za novinare.

“Te odluke mogu spasiti stotine tisuća radnih mjesta i zbog toga ih donosimo”, dodao je. Prema Morawieckom škole ostaju zatvorene do Božića. Pozvao je Poljake da blagdane provedu u najužem obiteljskom krugu i da ne putuju.

‘NOVE MJERE NEĆE DATI ŽELJENI UČINAK’; Đikić optužio Stožer za manipulaciju, a o Plenkoviću: ‘Nema nimalo empatije za ljude koji su umrli’

Preko 7000 umrlih u Češkoj

Češka je u subotu objavila da se broj umrlih od Covida-19 u studenome udvostručio i premašio 7000. Prema ministarstvu zdravlja u listopadu je broj umrlih bio 3523, a sada je dosegnuo 7021. U jednoj od najpogođenijih europskih zemalja proteklih tjedana pada broj novih slučajeva i broj hospitaliziranih bolesnika pa su vlasti ublažile neke mjere. U petak je u zemlji evidentirano 5809 novoboljelih što je pola od vrhunca vala na prijelazu listopada u studeni.

Rusija je u subotu izvijestila o rekordnih 24.822 novozaraženih u jednom danu među kojima je i 7168 novozaraženih u Moskvi. U zemlji je ukupno zaraženo  2.064.748. osoba. Ukrajina je u prethodna 24 sata evidentirala rekordnih 14.580 novozaraženih, rekao je ministar zdravlja Maksim Stepanov u subotu. Ministar zdravstva kazao je da se ukupno broj zaraženih popeo na 612.665, uz 10.813 umrlih.

RIGOROZNE MJERE PODIJELILE SLOVENIJU: ‘Maske na otvorenom i zatvaranja trgovina izazivaju otpor i negativne reakcije među ljudima’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr